De aardbeving vond plaats om 20u19 lokale tijd in de buurt van de stad Ridgecrest. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe ernstig de schade is in Ridgecrest, een woestijnstadje met ongeveer 30.000 inwoners. De brandweer van Kern County, waar Ridgecrest zich bevindt, meldt verschillende oproepen gekregen te hebben.

Dezelfde regio werd donderdag nog getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,4. In Ridgecrest braken toen verschillende branden uit en sommige huizen werden vernield. Gewonden vielen er toen niet. Volgens USGS was die aardbeving een voorloper voor die van vrijdagavond.

De magnitude wordt uitgedrukt in logaritmische schaal. Dat betekent dat deze nieuwe aardbeving met magnitude 7,1 ongeveer vijf keer sterker was (10^0.7) dan die van donderdag en dat er ongeveer elf keer meer energie vrijkwam (31.6^0.7). Jaarlijks komen er tien à twintig aardbevingen voor met een magnitude van minstens 7. Dit jaar is het al de achtste.

Seismologe Lucy Jones, van het California Institue of Technologie, had donderdag al gezegd dat "er ongeveer één kans op 20 is dat deze plaats in de komende dagen een nog krachtiger aardbeving zal ondergaan". Vrijdag voegde ze er nog aan toe dat er nu opnieuw 5 procent kans is dat de beving van vrijdag gevolgd wordt door een nog zwaardere, waarschijnlijk binnen de 24 uur.

De aardbeving vond plaats om 20u19 lokale tijd in de buurt van de stad Ridgecrest. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe ernstig de schade is in Ridgecrest, een woestijnstadje met ongeveer 30.000 inwoners. De brandweer van Kern County, waar Ridgecrest zich bevindt, meldt verschillende oproepen gekregen te hebben. Dezelfde regio werd donderdag nog getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,4. In Ridgecrest braken toen verschillende branden uit en sommige huizen werden vernield. Gewonden vielen er toen niet. Volgens USGS was die aardbeving een voorloper voor die van vrijdagavond. Seismologe Lucy Jones, van het California Institue of Technologie, had donderdag al gezegd dat "er ongeveer één kans op 20 is dat deze plaats in de komende dagen een nog krachtiger aardbeving zal ondergaan". Vrijdag voegde ze er nog aan toe dat er nu opnieuw 5 procent kans is dat de beving van vrijdag gevolgd wordt door een nog zwaardere, waarschijnlijk binnen de 24 uur.