De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye is bereid de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten, zonder voorafgaande voorwaarden. Dat heeft de presidente gezegd in een televisietoespraak.

"Ik ben bereid een top te organiseren met Noord-Korea om het leed van de nationale verdeeldheid te verzachten en voor een vredevolle hereniging", zei Park Geun-hye. Ze voegde toe dat ze "om het even wie" wilde ontmoeten. De presidente stelde geen voorwaarden aan zo'n ontmoeting, maar liet wel verstaan dat het Noord-Koreaanse kernprogramma en de hereniging van gescheiden Koreaanse families van het grootste belang zijn voor Seoul. Tot nu toe stelde Zuid-Korea als voorwaarde tot dialoog meestal dat Pyongyang duidelijk stappen moest zetten om zijn kernwapenprogramma af te bouwen.

'Repetitie nucleaire oorlog'

Op 1 januari had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaard bereid te zijn tot een dialoog "op hoog niveau" met Zuid-Korea. Tegelijkertijd vroeg hij Seoul echter ook om de gezamenlijke militaire oefeningen met Washington, in zijn ogen "repetitie voor een nucleaire oorlog", te stoppen.

De recentste topontmoetingen tussen Noord- en Zuid-Korea dateren van 2000 en 2007, onder de presidenten Kim Dae-jung en Roh Moo-hyun. Zij spraken allebei met Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, die in december 2011 overleed. Het laatste overlegmoment (op lager niveau) tussen de twee Korea's vond in februari plaats. Noord- en Zuid-Korea zijn in theorie nog in oorlog met elkaar. Het conflict van 1950-53 werd immers beëindigd met een wapenstilstand, en niet met een vredesovereenkomst. (Belga/WB)

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye is bereid de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten, zonder voorafgaande voorwaarden. Dat heeft de presidente gezegd in een televisietoespraak."Ik ben bereid een top te organiseren met Noord-Korea om het leed van de nationale verdeeldheid te verzachten en voor een vredevolle hereniging", zei Park Geun-hye. Ze voegde toe dat ze "om het even wie" wilde ontmoeten. De presidente stelde geen voorwaarden aan zo'n ontmoeting, maar liet wel verstaan dat het Noord-Koreaanse kernprogramma en de hereniging van gescheiden Koreaanse families van het grootste belang zijn voor Seoul. Tot nu toe stelde Zuid-Korea als voorwaarde tot dialoog meestal dat Pyongyang duidelijk stappen moest zetten om zijn kernwapenprogramma af te bouwen. Op 1 januari had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaard bereid te zijn tot een dialoog "op hoog niveau" met Zuid-Korea. Tegelijkertijd vroeg hij Seoul echter ook om de gezamenlijke militaire oefeningen met Washington, in zijn ogen "repetitie voor een nucleaire oorlog", te stoppen. De recentste topontmoetingen tussen Noord- en Zuid-Korea dateren van 2000 en 2007, onder de presidenten Kim Dae-jung en Roh Moo-hyun. Zij spraken allebei met Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, die in december 2011 overleed. Het laatste overlegmoment (op lager niveau) tussen de twee Korea's vond in februari plaats. Noord- en Zuid-Korea zijn in theorie nog in oorlog met elkaar. Het conflict van 1950-53 werd immers beëindigd met een wapenstilstand, en niet met een vredesovereenkomst. (Belga/WB)