Hoge vertegenwoordigers van beide landen voerden sinds zaterdag crisisoverleg in de grensplaats Panmunjon in verband met de recente zware spanningen. Die gesprekken, gestart kort na afloop van het door het Noorden gesteld ultimatum, liepen maandag even voor 18.00 uur Belgische tijd ten einde.

De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Kim Kwan Jin zei dat het Noorden zijn zelf uitgeroepen "bijna-oorlogstoestand" wil opheffen en dat het Zuiden zijn luide luidspreker-propaganda aan de grens tegen het Noorden zal stoppen.

Bovendien betuigt het Noorden zijn spijt over de verwondingen die twee Zuid-Koreaanse soldaten hebben opgelopen door het ontploffen eerder deze maand van een landmijn in de gedemilitariseerde zone. Pyongyang had tot maandag bestreden dat zijn soldaten daar explosieven hadden begraven.

Dit incident had tot de heropflakkering van de spanningen gezorgd.

Beide partijen kwamen overeen eraan te werken opdat vanaf volgende maand weer families kunnen herenigen die door de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 uiteengerukt werden.

De legers van beide landen waren in alarmtoestand na een korte schotenwisseling donderdag.

Technisch gezien bevinden de Korea's zich nog in staat van oorlog want het Koreaanse conflict eindigde "enkel" met een gewone wapenstilstand. (Belga/JH)

Hoge vertegenwoordigers van beide landen voerden sinds zaterdag crisisoverleg in de grensplaats Panmunjon in verband met de recente zware spanningen. Die gesprekken, gestart kort na afloop van het door het Noorden gesteld ultimatum, liepen maandag even voor 18.00 uur Belgische tijd ten einde. De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Kim Kwan Jin zei dat het Noorden zijn zelf uitgeroepen "bijna-oorlogstoestand" wil opheffen en dat het Zuiden zijn luide luidspreker-propaganda aan de grens tegen het Noorden zal stoppen. Bovendien betuigt het Noorden zijn spijt over de verwondingen die twee Zuid-Koreaanse soldaten hebben opgelopen door het ontploffen eerder deze maand van een landmijn in de gedemilitariseerde zone. Pyongyang had tot maandag bestreden dat zijn soldaten daar explosieven hadden begraven. Dit incident had tot de heropflakkering van de spanningen gezorgd. Beide partijen kwamen overeen eraan te werken opdat vanaf volgende maand weer families kunnen herenigen die door de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 uiteengerukt werden. De legers van beide landen waren in alarmtoestand na een korte schotenwisseling donderdag. Technisch gezien bevinden de Korea's zich nog in staat van oorlog want het Koreaanse conflict eindigde "enkel" met een gewone wapenstilstand. (Belga/JH)