Saif al-islam Khaddafi, de zoon van Muammar Khaddafi, is gearresteerd in Libië. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, vraagt de Libische autoriteiten nu samen te werken met het Internationaal Strafhof voor de berechting.
"Saif al-islam, gezocht door het Internationaal Strafhof, is gearresteerd in het zuiden van Libië", aldus minister Mohammed al-Allagui. De tweede oudste zoon van Khaddafi (39) wordt door het Strafhof gezocht wegens misdaden tegen de mensheid.

Volgens een Libische militaire commandant werd hij samen met drie getrouwen opgepakt in de regio van Oubari. Hij zal worden overgebracht naar de stad Zenten, op 170 kilometer van Tripoli. Toen het nieuws van zijn arrestatie bekend raakte, werden in de hoofdstad vreugdeschoten gehoord.

Gematigd gezicht
Saif al-islam was de lievelingszoon van Khaddafi en werd gezien als potentiële opvolger. Lange tijd was hij het gematigde gezicht van de Khaddafi-clan. Hij studeerde in Tripoli, Wenen en Londen, bezat meerdere ondernemingen en was een graag geziene gast in de West-Europese society-wereld. Maar bij de revolte in Libië toonde hij een ander, radicaler gezicht en trad hij naar voor als woordvoerder van het regime.

Sinds de val van Tripoli eind augustus was niks meer van hem vernomen. De andere zonen van Muammar Khaddafi zijn dood of zijn gevlucht naar Arabische of Afrikaanse landen. Ook over Saif al-islam werd meerdere keren gezegd dat hij was omgekomen.

Reactie Europa
Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, heeft de Libische autoriteiten opgeroepen om samen te werken met het Internationaal Strafhof voor de berechting van Saif al-islam Khaddafi.

"Na een zwaar en bloedig conflict en 42 jaar dictatuur, is Libië gestart met een democratisch overgangsproces. Het is voor de toekomstige vrede dan ook belangrijk dat diegenen die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, voor justitie gebracht worden. De feiten die gepaard gingen met deze misdaden moeten verder onderzocht worden."

De Libische autoriteiten willen Saif al-Islam Khaddafi echter in eigen land voor het gerecht brengen. Dat meldt de minister van Justitie van de Nationale Overgangsraad. "We willen dat het proces van Saif al-Islam plaatsvindt in Libië aangezien dat de gewoonte is, en het internationaal recht een uitzondering", aldus Mohammed al-Allagui. (Belga/VF)

Saif al-islam Khaddafi, de zoon van Muammar Khaddafi, is gearresteerd in Libië. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, vraagt de Libische autoriteiten nu samen te werken met het Internationaal Strafhof voor de berechting. "Saif al-islam, gezocht door het Internationaal Strafhof, is gearresteerd in het zuiden van Libië", aldus minister Mohammed al-Allagui. De tweede oudste zoon van Khaddafi (39) wordt door het Strafhof gezocht wegens misdaden tegen de mensheid. Volgens een Libische militaire commandant werd hij samen met drie getrouwen opgepakt in de regio van Oubari. Hij zal worden overgebracht naar de stad Zenten, op 170 kilometer van Tripoli. Toen het nieuws van zijn arrestatie bekend raakte, werden in de hoofdstad vreugdeschoten gehoord. Gematigd gezicht Saif al-islam was de lievelingszoon van Khaddafi en werd gezien als potentiële opvolger. Lange tijd was hij het gematigde gezicht van de Khaddafi-clan. Hij studeerde in Tripoli, Wenen en Londen, bezat meerdere ondernemingen en was een graag geziene gast in de West-Europese society-wereld. Maar bij de revolte in Libië toonde hij een ander, radicaler gezicht en trad hij naar voor als woordvoerder van het regime. Sinds de val van Tripoli eind augustus was niks meer van hem vernomen. De andere zonen van Muammar Khaddafi zijn dood of zijn gevlucht naar Arabische of Afrikaanse landen. Ook over Saif al-islam werd meerdere keren gezegd dat hij was omgekomen. Reactie Europa Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, heeft de Libische autoriteiten opgeroepen om samen te werken met het Internationaal Strafhof voor de berechting van Saif al-islam Khaddafi. "Na een zwaar en bloedig conflict en 42 jaar dictatuur, is Libië gestart met een democratisch overgangsproces. Het is voor de toekomstige vrede dan ook belangrijk dat diegenen die misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, voor justitie gebracht worden. De feiten die gepaard gingen met deze misdaden moeten verder onderzocht worden." De Libische autoriteiten willen Saif al-Islam Khaddafi echter in eigen land voor het gerecht brengen. Dat meldt de minister van Justitie van de Nationale Overgangsraad. "We willen dat het proces van Saif al-Islam plaatsvindt in Libië aangezien dat de gewoonte is, en het internationaal recht een uitzondering", aldus Mohammed al-Allagui. (Belga/VF)