De jongeren hadden, samen met een 200-tal anderen, aan een barrière die de Gazastrook van Israël scheidt, stenen geworpen en brandende banden naar de grenspost gerold. Israëlische militairen verwondden ook 17 andere jongeren. In totaal kwamen volgens medische bronnen 6 Palestijnen, onder wie een 15-jarige, om het leven.

Het Israëlische leger argumenteerde naderhand dat de veiligheid van de grenspatrouille in het gedrang was gekomen. Men had gemikt op de "organisatoren", aldus een mededeling.

Donderdag was op sociale media opgeroepen tot een Intifada 2.0, een nieuwe opstand tegen de Israëlische bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Hamasleider Ismail Haniyah riep vrijdag op tot een "opstand" tegen Israël; hij beloofde daarbij ook steun aan de Palestijnen op de Westbank.

Messen

Sinds vorig weekend, toen een Palestijn in Jeruzalem met een mes dodelijk inhakte op een joods gezin, vinden dagelijks aanvallen met messen plaats, nu ook voor het eerst door een Israëli tegen Palestijnen. In de zuidelijke stad Dimona viel een 17-jarige Israëli Palestijnse gemeentewerkers met een mes en een schroevendraaier aan en verwondde er vier, van wie twee ernstig.

In de joodse nederzetting Kiriat Arba, nabij Hebron, viel een Palestijn een politieagent aan met een mes. De agent liep lichte verwondingen op. Collega's schoten de Palestijn, die de agent zijn dienstwapen had ontfutseld, neer. In Jeruzalem werd een joods-orthodoxe jongere door een Palestijn aangevallen. Het slachtoffer liep lichte verwondingen op, de dader werd gearresteerd.

Op verschillende plaatsen op de Westbank bekogelden jongeren Israëlische troepen met stenen en vuurwerk.

Op een weg tussen 2 joodse nederzettingen op de Westbank werden vijf Israëli's met stenen lichtgewond, daarbij kinderen.

(Belga/RR)

De jongeren hadden, samen met een 200-tal anderen, aan een barrière die de Gazastrook van Israël scheidt, stenen geworpen en brandende banden naar de grenspost gerold. Israëlische militairen verwondden ook 17 andere jongeren. In totaal kwamen volgens medische bronnen 6 Palestijnen, onder wie een 15-jarige, om het leven. Het Israëlische leger argumenteerde naderhand dat de veiligheid van de grenspatrouille in het gedrang was gekomen. Men had gemikt op de "organisatoren", aldus een mededeling.Donderdag was op sociale media opgeroepen tot een Intifada 2.0, een nieuwe opstand tegen de Israëlische bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Hamasleider Ismail Haniyah riep vrijdag op tot een "opstand" tegen Israël; hij beloofde daarbij ook steun aan de Palestijnen op de Westbank. Sinds vorig weekend, toen een Palestijn in Jeruzalem met een mes dodelijk inhakte op een joods gezin, vinden dagelijks aanvallen met messen plaats, nu ook voor het eerst door een Israëli tegen Palestijnen. In de zuidelijke stad Dimona viel een 17-jarige Israëli Palestijnse gemeentewerkers met een mes en een schroevendraaier aan en verwondde er vier, van wie twee ernstig. In de joodse nederzetting Kiriat Arba, nabij Hebron, viel een Palestijn een politieagent aan met een mes. De agent liep lichte verwondingen op. Collega's schoten de Palestijn, die de agent zijn dienstwapen had ontfutseld, neer. In Jeruzalem werd een joods-orthodoxe jongere door een Palestijn aangevallen. Het slachtoffer liep lichte verwondingen op, de dader werd gearresteerd.Op verschillende plaatsen op de Westbank bekogelden jongeren Israëlische troepen met stenen en vuurwerk. Op een weg tussen 2 joodse nederzettingen op de Westbank werden vijf Israëli's met stenen lichtgewond, daarbij kinderen.(Belga/RR)