Het springtuig bevond zich aan boord van een bus in de stad Maynooth en werd maandagavond ontdekt, zo luidt het bij de politie en het leger. De bom werd in de vroege ochtend tot ontploffing gebracht. In Dublin patrouilleren dinsdag honderden politieagenten. Grote delen van de stad werden afgesloten.

De koningin start aan een vier dagen durende rondreis door Ierland. Het gaat om het eerste officiële bezoek van een Britse monarch aan Ierland in honderd jaar. Het bezoek gaat gepaard met de grootste veiligheidsmaatregelen in de geschiedenis van het land. De politie vreest een aanslag van Ierse terroristen.

Rivaliteit
Ierland werd in 1922 onafhankelijk van Groot-Brittannië, maar de zes grotendeels protestantse provincies van Noord-Ierland bleven onder Brits bewind. De rivaliteit tussen katholieken en protestanten zorgde sinds de jaren zestig voor veel bloedvergieten in Noord-Ierland.

Het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 wordt aanzien als het einde van 'the troubles', hoewel sommige nationalisten blijven pleiten voor het gebruik van geweld om een verenigd Ierland af te dwingen. (Belga/TE)

Het springtuig bevond zich aan boord van een bus in de stad Maynooth en werd maandagavond ontdekt, zo luidt het bij de politie en het leger. De bom werd in de vroege ochtend tot ontploffing gebracht. In Dublin patrouilleren dinsdag honderden politieagenten. Grote delen van de stad werden afgesloten. De koningin start aan een vier dagen durende rondreis door Ierland. Het gaat om het eerste officiële bezoek van een Britse monarch aan Ierland in honderd jaar. Het bezoek gaat gepaard met de grootste veiligheidsmaatregelen in de geschiedenis van het land. De politie vreest een aanslag van Ierse terroristen. Rivaliteit Ierland werd in 1922 onafhankelijk van Groot-Brittannië, maar de zes grotendeels protestantse provincies van Noord-Ierland bleven onder Brits bewind. De rivaliteit tussen katholieken en protestanten zorgde sinds de jaren zestig voor veel bloedvergieten in Noord-Ierland. Het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 wordt aanzien als het einde van 'the troubles', hoewel sommige nationalisten blijven pleiten voor het gebruik van geweld om een verenigd Ierland af te dwingen. (Belga/TE)