1.4 miljoen euro, dat is het bedrag dat China heeft toegezegd om te doneren aan geld en materieel aan de Filipijnen. Dit is een erg povere som in vergelijking met de 14.8 miljoen euro die de Verenigde Staten al opzij heeft gezet. Zelfs de Zweedse meubelgigant Ikea doneert met 2 miljoen euro meer dan China. Dat schrijft The Guardian.

Dat China zo weinig geld opzij zet voor een naburig eiland heeft alles met geopolitieke macht te maken. China is al jaren in conflict met de Filipijnen over de eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

'Bewapenen met ons geld'

'China had deze ramp kunnen aangrijpen om zich als een verantwoordelijke macht neer te zetten en wat goodwill te tonen', zegt Zheng Yongnian van de universiteit van Singapore aan The Guardian. 'Maar China ligt ver achter wat betreft de VS als het gaat om niet-traditionele vormen van diplomatie zoals noodhulp', zegt hij.

De kwestie ligt gevoelig in China. 'Waarom zouden wij aan de Filipijnen moeten donoren? Met ons geld kunnen ze zich bewapenen. Hebben zij zich ooit dankbaar getoond?', schrijft de Chinese filmmaker Fu Yao op zijn blog.

Hongkong

China is bovendien niet erg vertrouwd met noodhulp. Als het land zelf te maken krijgt met een ramp, weigert het hulp van buitenaf.

Het contrast met Hongkong is dan ook groot. Hoewel velen het gijzelingsdrama van 2010 in Manilla waarbij verschillende Hongkongers omkwamen nog niet zijn vergeten, stuurde Hongkong onmiddellijk na de doorkomst van tyfoon Haiylan reddingsteams en miljoenen euro's naar de Filipijnen.

1.4 miljoen euro, dat is het bedrag dat China heeft toegezegd om te doneren aan geld en materieel aan de Filipijnen. Dit is een erg povere som in vergelijking met de 14.8 miljoen euro die de Verenigde Staten al opzij heeft gezet. Zelfs de Zweedse meubelgigant Ikea doneert met 2 miljoen euro meer dan China. Dat schrijft The Guardian. Dat China zo weinig geld opzij zet voor een naburig eiland heeft alles met geopolitieke macht te maken. China is al jaren in conflict met de Filipijnen over de eilanden in de Zuid-Chinese Zee. 'China had deze ramp kunnen aangrijpen om zich als een verantwoordelijke macht neer te zetten en wat goodwill te tonen', zegt Zheng Yongnian van de universiteit van Singapore aan The Guardian. 'Maar China ligt ver achter wat betreft de VS als het gaat om niet-traditionele vormen van diplomatie zoals noodhulp', zegt hij. De kwestie ligt gevoelig in China. 'Waarom zouden wij aan de Filipijnen moeten donoren? Met ons geld kunnen ze zich bewapenen. Hebben zij zich ooit dankbaar getoond?', schrijft de Chinese filmmaker Fu Yao op zijn blog. China is bovendien niet erg vertrouwd met noodhulp. Als het land zelf te maken krijgt met een ramp, weigert het hulp van buitenaf. Het contrast met Hongkong is dan ook groot. Hoewel velen het gijzelingsdrama van 2010 in Manilla waarbij verschillende Hongkongers omkwamen nog niet zijn vergeten, stuurde Hongkong onmiddellijk na de doorkomst van tyfoon Haiylan reddingsteams en miljoenen euro's naar de Filipijnen.