Volgens een Poolse viceminister van Justitie, Patryk Jaki, geeft de term 'Poolse kampen' als verwijzing naar de nazi-kampen in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog de onterechte indruk 'dat Polen de dader van de Holocaust is'.

Jaki wil dat in de Poolse grondwet gebeiteld wordt dat de 'goede naam van de Republiek Polen en de Poolse natie wettelijk beschermd is'.

De uitdrukking 'Poolse kampen' als verwijzing naar de concentratie- en vernietigingskampen op (bezet) Pools grondgebied wordt vooral gebezigd door buitenlandse media en politici. Telkens dat gebeurt, vraagt een geïrriteerd Warschau om een rechtzetting.

Achter tralies

Polen heeft momenteel een regering exclusief bezet door leden van de conservatieve Recht en Rechtvaardigheidspartij PiS. Eenieder die nog taalgebruik aanwendt dat de schijn geeft van Poolse medeplichtigheid bij de misdaden van het Derde Rijk, zou, aldus Jaki, achter de tralies gezet moeten worden.

Buitenlandse overtreders zouden tot een schadevergoeding veroordeeld moeten kunnen worden wegens schending van de Poolse eer.

In maart vorig jaar verklaarde een rechtbank in Warschau een klacht onontvankelijk van een patriottische Pool die een Duitse krant vervolgde wegens het gebruik van 'Pools concentratiekamp' in een artikel over een nazi-kamp in Polen. Ondanks dat vonnis haastte de krant zich om verontschuldigingen aan te bieden en verwijderde zij de gewraakte uitdrukking op haar webpagina.

Onduidelijk is of behalve 'Pools kamp' ook 'kamp in Polen' de Poolse eer schendt. (Belga/TE)

Volgens een Poolse viceminister van Justitie, Patryk Jaki, geeft de term 'Poolse kampen' als verwijzing naar de nazi-kampen in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog de onterechte indruk 'dat Polen de dader van de Holocaust is'. Jaki wil dat in de Poolse grondwet gebeiteld wordt dat de 'goede naam van de Republiek Polen en de Poolse natie wettelijk beschermd is'. De uitdrukking 'Poolse kampen' als verwijzing naar de concentratie- en vernietigingskampen op (bezet) Pools grondgebied wordt vooral gebezigd door buitenlandse media en politici. Telkens dat gebeurt, vraagt een geïrriteerd Warschau om een rechtzetting. Polen heeft momenteel een regering exclusief bezet door leden van de conservatieve Recht en Rechtvaardigheidspartij PiS. Eenieder die nog taalgebruik aanwendt dat de schijn geeft van Poolse medeplichtigheid bij de misdaden van het Derde Rijk, zou, aldus Jaki, achter de tralies gezet moeten worden. Buitenlandse overtreders zouden tot een schadevergoeding veroordeeld moeten kunnen worden wegens schending van de Poolse eer. In maart vorig jaar verklaarde een rechtbank in Warschau een klacht onontvankelijk van een patriottische Pool die een Duitse krant vervolgde wegens het gebruik van 'Pools concentratiekamp' in een artikel over een nazi-kamp in Polen. Ondanks dat vonnis haastte de krant zich om verontschuldigingen aan te bieden en verwijderde zij de gewraakte uitdrukking op haar webpagina. Onduidelijk is of behalve 'Pools kamp' ook 'kamp in Polen' de Poolse eer schendt. (Belga/TE)