In een staal zeewater dat zaterdag werd genomen nabij reactor 2 van de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan, is een concentratie van radioactief jodium aangetroffen die 7,5 miljoen keer de wettelijke limiet overschrijdt.

Dat maakte uitbater Tokyo Electric Power Company (Tepco) dinsdag bekend, meldt het persagentschap Kyodo.

De staal werd genomen in de buurt van een gebarsten betonnen put in de fabriek. Zaterdag vond Tepco verontreinigd water dat rechtstreeks in de zee lekte uit de put in de buurt van reactor 2.

Kleuren

De besmetting van 7,5 miljoen keer de limiet overtrof meerdere malen de metingen van de voorbije week. De Japanse limiet voor radioactief jodium in zeewater bedraagt 0,04 Becquerel van jodium-131 per kubieke centimeter.

De overheid waarschuwde dat het enkele maanden kon duren voor het lek kon worden gedicht. Werknemers zijn begonnen met het water te kleuren om andere mogelijke lekken in de fabriek te vinden.

Lozen

Tepco begon in de nacht van maandag op dinsdag laag radioactief afvalwater te lozen in de Stille Oceaan om plaats te maken voor het zwaar verontreinigde water dat nu in zee lekt. Dinsdagmiddag was al meer dan 3.000 van de in totaal 11.500 ton gedumpt.

De Japanse regering benadrukt dat de vervuiling door het licht radioactief water geen gezondheidsrisico inhoudt. (Belga/KVDA)

In een staal zeewater dat zaterdag werd genomen nabij reactor 2 van de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan, is een concentratie van radioactief jodium aangetroffen die 7,5 miljoen keer de wettelijke limiet overschrijdt. Dat maakte uitbater Tokyo Electric Power Company (Tepco) dinsdag bekend, meldt het persagentschap Kyodo. De staal werd genomen in de buurt van een gebarsten betonnen put in de fabriek. Zaterdag vond Tepco verontreinigd water dat rechtstreeks in de zee lekte uit de put in de buurt van reactor 2. Kleuren De besmetting van 7,5 miljoen keer de limiet overtrof meerdere malen de metingen van de voorbije week. De Japanse limiet voor radioactief jodium in zeewater bedraagt 0,04 Becquerel van jodium-131 per kubieke centimeter. De overheid waarschuwde dat het enkele maanden kon duren voor het lek kon worden gedicht. Werknemers zijn begonnen met het water te kleuren om andere mogelijke lekken in de fabriek te vinden. Lozen Tepco begon in de nacht van maandag op dinsdag laag radioactief afvalwater te lozen in de Stille Oceaan om plaats te maken voor het zwaar verontreinigde water dat nu in zee lekt. Dinsdagmiddag was al meer dan 3.000 van de in totaal 11.500 ton gedumpt. De Japanse regering benadrukt dat de vervuiling door het licht radioactief water geen gezondheidsrisico inhoudt. (Belga/KVDA)