Xiomara Castro legt eed af als eerste vrouwelijke president van Honduras

© AFP

Xiomara Castro heeft donderdag de eed afgelegd als eerste vrouwelijke president van Honduras. Dat gebeurde in het Nationale Stadion in Tegucigalpa, in aanwezigheid van 30.000 toeschouwers.

Vier jaar na omstreden verkiezingen kozen de Hondurezen eind november een nieuwe president. Castro, lid van de linkse Vrijheidspartij, was de favoriet. Zittend president Juan Orlando Hernández kon na twee opeenvolgende ambtstermijnen niet opkomen bij deze verkiezingen. Zijn conservatieve Nationale Partij stuurt daarom de burgemeester van de hoofdstad Tegucigalpa, Nasry Asfura, het veld in, maar die moest dus de duimen leggen.

Castro is de vrouw van voormalig president Manuel Zelaya, die in 2009 uit zijn ambt werd gezet.

Na de presidentsverkiezingen in 2017, toen Hernández met een zeer nipte meerderheid werd herverkozen, beschuldigde de oppositie de regering van verkiezingsfraude. Ook internationale waarnemers stelden onregelmatigheden vast. De omstreden stembusslag leidde tot protesten, waarbij meer dan twintig doden vielen.

Honduras heeft te lijden onder armoede en geweld van criminele bendes. De laatste jaren kende het land een massale emigratiegolf naar de Verenigde Staten.

Partner Content