World Press Photo-winnaar is prijs weer kwijt

Paul Magnette (PS) © BELGA

Giovanni Troilo, de fotograaf die een World Press Photo-award kreeg voor zijn fotoreeks over Charleroi, is die prijs weer kwijt. Uit onderzoek bleek dat een foto in Molenbeek werd gemaakt en niet in Charleroi, in tegenstelling tot wat hij eerder had verklaard.

Troilo had de hoofdprijs gekregen in de categorie “Contemporary Issues”. Hij maakte de fotoreeks over Charleroi onder de naam “La Ville Noir – The Dark Heart of Europe”. De burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, had al meteen de prijs aangeklaagd. Hij stelde dat de beelden geënsceneerd waren en noemde de foto’s een “zware vervalsing van de werkelijkheid en nadelig voor de stad en haar inwoners”.

In eerste instantie bevestigde de organisatie haar prijs maar nu is ze, blijkens een mededeling, na een onderzoek op andere gedachten gekomen, al heeft dat niet perse te maken met de kritiek van Magnette.

World Press Photo kwam er achter dat de foto over een schilder die werkte met levende modellen in Molenbeek is gemaakt en niet in Charleroi. Troilo bevestigde via telefoon en e-mail dat de foto niet in Charleroi is gemaakt, in tegenstelling tot wat hij eerder had verklaard. Deze valse informatie is een schending van de regels van de wedstrijd van 2015″, aldus het persbericht. World Press Photo neemt daarom de prijs af van Troilo.

De hoofdprijs gaat nu naar de winnaar van de tweede prijs en de tweede naar de derde. Dit jaar is er geen derde prijs.

‘Regel gebroken’

“De voorbije week is er veel discussie geweest over het verhaal en velen vonden de prijs controversieel”, zegt algemeen directeur Lars Boering. “Er rezen vragen over Troilo’s werk die leidden tot een onderzoek naar de omstandigheden en de werkmethodes van de fotograaf bij een reeks foto’s. Tot nu toe behielden we de prijs, omdat er geen duidelijk bewijs was dat er een regel gebroken was. We namen deze kwesties serieus en begrepen wat er op het spel stond. We wilden absoluut zeker zijn.”

Boering zegt dat de fotowedstrijd gebaseerd is op vertrouwen. “We hebben nu een duidelijke zaak van misleidende informatie en dit verandert de manier waarop het verhaal gepercipieerd wordt. Een regel is gebroken en een lijn overschreden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content