Witte Huis is Ruslandaffaire beu: geen vragen meer over banden met Kremlin

Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De banden met Rusland blijven het Witte Huis achtervolgen. Trump heeft er genoeg van, en laat zijn team voorlopig geen vragen over de affaire beantwoorden. Het maakt de verstoorde relatie met de pers er alleen maar moeilijker op.

Het Witte Huis zal voor onbepaalde tijd niet meer reageren op vragen over de vermeende banden tussen het Kremlin en de entourage van president Donald Trump. Dat zou Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, gezegd hebben tijdens een persbriefing zonder camera’s. Het nieuws werd intussen aan journalisten van verschillende Amerikaanse media bevestigd. ‘We zijn gefocust op de politieke agenda van de president en vanaf nu zullen alle vragen hierover doorverwezen worden naar onze externe raadgever, Marc Kasowitz,’ zo zou Spicer verklaard hebben.

Kasowitz is de advocaat die Trump in de arm heeft genomen om hem bij te staan in de Ruslandaffaire. Die wordt hoe langer hoe meer een politiek probleem voor de president. Al tijdens de verkiezingscampagnes waren er sterke aanwijzingen dat het Kremlin actief de campagne van Donald Trump steunde, onder meer door in te breken in de emails van de Democratische partij en de campagneleider van Hillary Clinton – al kon tot nog toe niet onomstotelijk bewezen worden dat de Russen verantwoordelijk waren voor de hacks.

We zijn gefocust op de politieke agenda van de president en vanaf nu zullen alle vragen over Rusland doorverwezen worden naar onze externe raadgever

Sean Spicer

Daarna bleef Rusland Trump achtervolgen en doken steeds hardnekkiger geruchten op dat het Trump-team zelf contact had gehad met Rusland. Veiligheidsadviseur Michael Flynn moest al snel opkrassen nadat bleek dat hij gelogen had dat hij nooit contact had gehad met beambten van het Kremlin. Intussen opende de FBI ook een onderzoek naar de banden tussen het Witte Huis en Rusland. Tot grote woede van Trump, die uiteindelijk FBI-baas James Comey de laan uitstuurde omdat die zich te hardnekkig vastbeet in de zaak. Kort na het ontslag van Comey pochte Trump daarover tegenover de Russische ambassadeur Sergei Kislyak en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

Afgelopen week schoven de schijnwerpers dan weer op naar Jared Kushner, schoonzoon en topadviseur van de president. Ook hij wordt door de FBI onderzocht omwille van meetings met onder meer Kislyak.

Donald Trump, Russisch Buitenlandminister Sergei Lavrov en Russisch ambassadeur Sergei Kislyak
Donald Trump, Russisch Buitenlandminister Sergei Lavrov en Russisch ambassadeur Sergei Kislyak© Belga

Verstoorde relatie met pers

Dat de media al die tijd de banden met Rusland onder de loep blijven nemen, is een doorn in het oog van Trump die vooral wil uitpakken met zijn beleidsdaden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Sean Spicer verklaarde geen vragen meer te beantwoorden over de kwestie. Dat hij zo’n belangrijke afspraak aankondigt in een persbriefing zonder camera’s – en niet tijdens de erg gemediatiseerde briefings voor alle Witte Huis-correspondenten – is evenmin verwonderlijk.

De relatie tussen Sean Spicer en de vaste kliek journalisten in het Witte Huis verloopt al van in het begin erg gespannen. Op zijn eerste briefing na Trumps inauguratie zei hij dat de media logen over de opkomst bij het evenement, en dat er nooit meer mensen aanwezig waren bij de inzwering van een nieuwe president. Op helikopterbeelden was nochtans duidelijk te zien dat dat eenvoudigweg niet waar was.

Sindsdien zijn de briefings wel vaker onorthodox te noemen. Journalisten nemen Spicer met de regelmaat van de klok flink op de korrel, de traditionele pikorde in de poel journalisten wordt door Spicer genegeerd, en journalisten van gezaghebbende publicaties hebben het moeilijker dan ooit om een antwoord te krijgen op feitelijke vragen over het beleid. Bovendien draait Spicer er zijn hand niet voor om belangrijke informatie enkel te delen in zogenaamde ‘gaggles’, informele gesprekken tussen de woordvoerder en een select clubje journalisten. Het maakt de sowieso al gepikeerde verstandhouding tussen de Trump-administratie en de ‘fake news’-media er niet makkelijker op.

Dat het Witte Huis nu niet meer wil ingaan op de belangrijkste politieke affaire in Washington van het moment, kan bovendien een averechts effect hebben. Door een FBI-topman te ontslaan en vanaf nu in alle talen te zwijgen, lijkt Trump alleen maar het vermoeden aan te vuren dat er ongeoorloofd contact was met het Kremlin. Vermoedens zijn evenwel geen harde bewijzen van criminele feiten. Zolang die er niet zijn, lijkt Trump vastbesloten zijn eigengereide aanpak voort te zetten. De volgende episode komt er in ieder geval snel aan: volgende week zou de ontslagen James Comey mogelijk zijn versie van de feiten geven in de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content