Wat het Witte Huis betreft, is Edward Snowden een misdadiger die in eigen land terecht moet staan. Snowden is de ex-NSA-medewerker die afgelopen voorjaar de VS uit vluchtte en een reeks opzienbarende documenten lekte over de afluisterpraktijken van het National Security Agency.

Dat was te horen van Jay Carney, de woordvoerder van VS-president Barack Obama. Hij voegde eraan toe dat Snowden een eerlijk proces zal krijgen als hij terugkeert uit Rusland, waar hij voor een jaar politiek asiel gekregen heeft.

Garanties

Eerder had een NSA-topman, Richard Ledgett, aan de televisiezender CBS gezegd dat amnestie mogelijk was als Snowden ophield met lekken en het hele dossier dat hij van de NSA gegapt heeft teruggaf.

"Mijn persoonlijke mening is: ja, het de moeite waard om daarover te praten", zei Leddget, die gezien wordt als de toekomstige nummer twee van de NSA. "Ik zou garanties willen dat wat overblijft van de data in veiligheid gebracht kan worden. De lat daarvoor zou hoog liggen. We zouden meer nodig hebben dan beloftes."

'Niet doen'

Daarvoor kreeg Ledgett dus geen steun. "Een persoonlijke mening", noemde Marie Harf, een woordvoerster van Buitenlandse Zaken zijn uitspraak. "Ons standpunt is niet veranderd. Meneer Snowden kijkt tegen zeer ernstige beschuldigingen aan als hij zou terugkeren naar de VS."

Ook oud-directeur van de NSA Michael Hayden, zag niks in amnestie. "Dat zou ik niet doen", zei Hij. "Zo moedig je toekomstige Snowdens aan."

Wat het Witte Huis betreft, is Edward Snowden een misdadiger die in eigen land terecht moet staan. Snowden is de ex-NSA-medewerker die afgelopen voorjaar de VS uit vluchtte en een reeks opzienbarende documenten lekte over de afluisterpraktijken van het National Security Agency.Dat was te horen van Jay Carney, de woordvoerder van VS-president Barack Obama. Hij voegde eraan toe dat Snowden een eerlijk proces zal krijgen als hij terugkeert uit Rusland, waar hij voor een jaar politiek asiel gekregen heeft.Eerder had een NSA-topman, Richard Ledgett, aan de televisiezender CBS gezegd dat amnestie mogelijk was als Snowden ophield met lekken en het hele dossier dat hij van de NSA gegapt heeft teruggaf. "Mijn persoonlijke mening is: ja, het de moeite waard om daarover te praten", zei Leddget, die gezien wordt als de toekomstige nummer twee van de NSA. "Ik zou garanties willen dat wat overblijft van de data in veiligheid gebracht kan worden. De lat daarvoor zou hoog liggen. We zouden meer nodig hebben dan beloftes."Daarvoor kreeg Ledgett dus geen steun. "Een persoonlijke mening", noemde Marie Harf, een woordvoerster van Buitenlandse Zaken zijn uitspraak. "Ons standpunt is niet veranderd. Meneer Snowden kijkt tegen zeer ernstige beschuldigingen aan als hij zou terugkeren naar de VS."Ook oud-directeur van de NSA Michael Hayden, zag niks in amnestie. "Dat zou ik niet doen", zei Hij. "Zo moedig je toekomstige Snowdens aan."