Wit-Rusland gaat de doorvoer van Russisch gas naar Europa opschorten nadat Rusland de gastoevoer aan het land heeft verminderd als gevolg van een betalingsgeschil.

Dat heeft de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko aangekondigd. Het Russische staatsgasbedrif Gazprom draaide de gaskraan naar Wit-Rusland maandag gedeeltelijk dicht omdat het land een achterstallige schuld van naar verluidt 160 miljoen euro zou hebben.

Rusland verminderde de gasleveringen aan Wit-Rusland maandag met vijftien procent. Dat zou intussen verhoogd zijn tot een derde van de normale toevoer.

Rusland dreigde ermee de gasbevoorrading met 80 procent terug te schroeven zonder doorbraak in de onderhandelingen. Maandagavond beloofde Wit-Rusland de factuur binnen de twee weken te betalen. Rusland had daar vijf dagen de tijd voor gegeven.

Dinsdag kondigde Loekasjenko aan dat er voorlopig geen Russisch gas meer via Wit-Rusland naar Europa zal worden getransporteerd.

Volgens Wit-Rusland moeten de Russen nog betalen voor de doorvoer van gas en zal de transit van Russisch gas naar Europa maar worden hernomen eens die rekening is betaald.

Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie zijn Litouwen, Duitsland en Polen de enige landen die getroffen dreigen te worden, maar is er een alternatieve bevoorradingsroute via Oekraïne.

Wit-Rusland gaat de doorvoer van Russisch gas naar Europa opschorten nadat Rusland de gastoevoer aan het land heeft verminderd als gevolg van een betalingsgeschil.Dat heeft de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko aangekondigd. Het Russische staatsgasbedrif Gazprom draaide de gaskraan naar Wit-Rusland maandag gedeeltelijk dicht omdat het land een achterstallige schuld van naar verluidt 160 miljoen euro zou hebben.Rusland verminderde de gasleveringen aan Wit-Rusland maandag met vijftien procent. Dat zou intussen verhoogd zijn tot een derde van de normale toevoer. Rusland dreigde ermee de gasbevoorrading met 80 procent terug te schroeven zonder doorbraak in de onderhandelingen. Maandagavond beloofde Wit-Rusland de factuur binnen de twee weken te betalen. Rusland had daar vijf dagen de tijd voor gegeven.Dinsdag kondigde Loekasjenko aan dat er voorlopig geen Russisch gas meer via Wit-Rusland naar Europa zal worden getransporteerd. Volgens Wit-Rusland moeten de Russen nog betalen voor de doorvoer van gas en zal de transit van Russisch gas naar Europa maar worden hernomen eens die rekening is betaald.Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie zijn Litouwen, Duitsland en Polen de enige landen die getroffen dreigen te worden, maar is er een alternatieve bevoorradingsroute via Oekraïne.