Wie is wie bij de aanslagen in Parijs en Brussel?

© Belga

Na de arrestaties van Mohamed Abrine en Osama Krayem is er nog steeds geen volledige duidelijkheid over het netwerk achter de aanslagen in Parijs op 13 november en in Brussel op 22 maart. Een poging tot overzicht, op basis van gerechtelijke informatie en mediabronnen.

De daders van de aanslagen van 13 november in Parijs

Drie mannen voerden een aanslag uit in concertzaal Bataclan

Omar Ismail Mostefai, een Fransman van 29, geboren in de Parijse voorstad Courcouronnes, stond bekend bij de politie als kleine crimineel, maar zat nooit in de gevangenis. Hij stond sinds 2010 onder toezicht omdat hij geradicaliseerd zou zijn. Hij verbleef naar verluidt in Syrië.

Samy Amimour, een gewezen buschauffeur van 28, ook uit een Parijse voorstad, stond bekend bij het gerecht voor zijn connecties met terroristen en probeerde naar Jemen te gaan. Er werd een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd in 2013. Volgens zijn familie vertrok hij rond die tijd naar Syrië.

Foued Mohamed Aggad, een 23-jarige Fransman, afkomstig uit Straatsburg, werd bijna een maand na de aanslagen geïdentificeerd. Zijn moeder kreeg naar verluidt een sms vanuit Syrië waarin stond dat haar zoon was gestorven “als martelaar”. Hij zou eind 2013 naar Syrië vertrokken zijn.

Drie waren verantwoordelijk voor schietpartijen en explosies in hartje Parijs

Brahim Abdeslam, een 31-jarige Fransman die in Sint-Jans-Molenbeek verbleef, blies zichzelf op voor restaurant Comptoir Voltaire, na afloop van de dodelijke raids op bars en restaurants. Hij was een vriend van Abdelhamid Abaaoud. Brahim Abdeslam had een bar in Molenbeek hebben waar volgens buren cannabis werd gerookt.

Abdelhamid Abaaoud, in een niet gedateerde foto die het IS-tijdschrift Dabiq publiceerde
Abdelhamid Abaaoud, in een niet gedateerde foto die het IS-tijdschrift Dabiq publiceerde© REUTERS

Abdelhamid Abaaoud, een 28-jarige Belg van Marokkaanse origine uit Molenbeek, werd vijf dagen na de aanslagen gedood tijdens een politieraid in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. Hij zou nog een aanslag hebben willen plegen in de zakenwijk La Défense. Abaaoud werd aanvankelijk genoemd als het “brein” van de aanslagen in Parijs. Maar uit het onderzoek blijkt nu “quasi zeker” dat twee mannen vanuit Brussel rechtstreeks in contact stonden met de daders. Mogelijk stuurden zij de acties aan en coördineerden zij ze. Abaaoud wordt ervan verdacht verschillende andere aanslagen in Frankrijk en België gepland te hebben, onder meer de verijdelde aanslagen van begin 2015 in Verviers. Abaaoud gold als uiterst actief lid van terreurgroep IS.

Chakib Akrouh, een Belgische Marokkaan van 25 uit Molenbeek, vertrok in 2013 en sloot zich later aan bij terreurgroep IS in Syrië. Hij werd bij verstek veroordeeld in België. Uiteindelijk blies hij zichzelf op tijdens de politieraid op het appartement in Saint-Denis.

Drie waren verantwoordelijk voor schietpartijen en explosies in hartje Parijs

Bilal Hadfi, een 20-jarige Fransman uit Laken, blies zichzelf op nabij Stade de France. Videobeelden van IS bevestigen dat ook hij in Syrië verbleef. Op de beelden is te zien hoe hij iemand onthoofdt.

Bilal Hadfi
Bilal Hadfi© AFP

Naast het lichaam van een tweede kamikaze werd een Syrisch paspoort teruggevonden op naam van Ahmad al-Mohammad. Vermoedelijk is het paspoort vals. Dat lijkt ook ruim twee maanden na de aanslagen bevestigd te worden door IS, dat in zijn propagandatijdschrift Dabiq schrijft dat het om een Irakees gaat. De kamikaze werd gecontroleerd op het Griekse eiland Leros, zo blijkt uit zijn vingerafdrukken, tussen de vluchtelingen die uit Syrië waren vertrokken.

Ook de derde kamikaze werd gecontroleerd op Leros, zo blijkt uit zijn vingerafdrukken. Hij had toen een Syrisch paspoort op naam van Mohammad al-Mahmod op zak. Ook hij was volgens IS een Irakees.

Elders omgekomen of gearresteerd

Verdachten die omkwamen bij de raid in Saint-Denis

Behalve de al genoemde Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh werd Hasna Ait Boulahcen geïdentificeerd.

Hasna Aïtboulahcen, op een Facebookfoto, die door La Dernière Heure werd verspreid
Hasna Aïtboulahcen, op een Facebookfoto, die door La Dernière Heure werd verspreid © /

Deze 26-jarige Française was de nicht van Abdelhamid Abaaoud. Ait Boulahcen zou hem geholpen hebben onder te duiken. Chakib Akrouh werd twee maanden na de aanslagen geïdentificeerd door zijn DNA te vergelijken met dat van zijn moeder.

De verdachte die omkwam in Vorst

Samir Bouzid” was een van twee mannen die op 9 september samen met Salah Abdeslam werden gecontroleerd in een voertuig aan de Hongaars-Oostenrijkse grens. Ze waren in het bezit van valse Belgische identiteitskaarten. Een van hen stond op naam van Samir Bouzid. De man werd vier dagen na de aanslagen in Parijs gefilmd door bewakingscamera’s toen hij in een kantoor van Western Union in Brussel 750 euro stortte aan Hasna Ait Boulahcen. Vermoed wordt dat hij de avond van de aanslagen vanuit Brussel rechtstreeks in contact stond met de daders. Volgens het federaal parket gaat het wellicht om dezelfde persoon als Mohamed Belkaïd, de 35-jarige Algerijn die dinsdag werd doodgeschoten in het pand in Vorst waar ook vingerafdrukken van Salah Abdeslam werden aangetroffen.

Verdachten opgepakt in Molenbeek

Salah Abdeslam, een 26-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek, was voortvluchtig sinds de aanslagen. Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie kamikazes af aan het Stade de France. Salah Abdeslam was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Een hypothese was dat hij nog een aanslag moest plegen in het achttiende arrondissement in Parijs. Die aanslag werd aanvankelijk door IS opgeëist, maar heeft nooit plaatsgevonden. Abdeslam gold zowat als de meestgezochte verdachte en bleef maandenlang uit de greep van de politie.

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam© Belga Image

Amine Choukri, alias Monir Ahmed Alaaj, werd samen met Salah Abdeslam opgepakt in Molenbeek.

Abid en Djemila Aberkan werden gearresteerd omdat ze Salah Abdeslam en “Amine Choukri” onderdak zouden geboden hebben in Molenbeek. Ze werden daarom in verdenking gesteld voor het verbergen van criminelen. Voor Abid Aberkan komt daar deelname aan de activiteiten van een terroristische groep bij.

Aanslagen Brussel op 22 maart

Daders die zich opbliezen

Khalid El Bakraoui (27) blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek. De zware crimineel uit Brussel had de aanslagen in Parijs mee voorbereid, onder meer door een safehouse in Charleroi te huren dat als laatste uitvalsbasis van de daders zou gebruikt zijn, en het safehouse in Vorst.

Ibrahim El Bakraoui (29), broer van Khalid El Bakraoui, blies zich op in de luchthaven van Zaventem. De oudste El Bakraoui werd in 2010 veroordeeld tot 10 jaar cel, nadat hij en 2 kompanen na een overval het vuur openden op de politie. Ibrahim El Bakraoui, die voorwaardelijk vrijkwam in 2014, werd in juni 2015 door de Turkse politie opgepakt aan de Syrisch-Turkse grens en teruggestuurd naar Nederland, maar door disfuncties bij de veiligheidsdiensten werd hij daar niet opgepakt.

Ook Najim Laachraoui (24) blies zich op in de vertrekhal in Zaventem. Hij stond tot dan toe bekend onder de valse naam “Soufiane Kayal”, over wie een opsporingsbericht werd verspreid, en van wie vermoed wordt dat hij tijdens de aanslagen in Parijs wellicht ook rechtstreeks in contact stond met de daders vanuit Brussel. Het DNA van Najim Laachraoui, die in 2013 naar Syrië was vertrokken, werd teruggevonden op bommengordels die gebruikt zijn bij de aanslagen in Parijs, wat doet vermoeden dat hij de bommenmaker van de cel was.

Vijf verdachten opgepakt in Laken en Anderlecht op 8 april

Mohamed Abrini, een 30-jarige Belgische Marokkaan, die opgepakt werd in Anderlecht, werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op weg naar Parijs. Er wordt nog onderzocht of hij de “man met het hoedje” is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar uiteindelijk pas ontplofte toen iedereen al geëvacueerd was.

Mohammed Abrini
Mohammed Abrini© /

Samen met Mohamed Abrini werden twee verdachten opgepakt van wie de identiteit nog onbekend is. Ook hun precieze rol is nog onduidelijk.

Osama Krayem, een 23-jarige afkomstig uit het Zweedse Malmö was volgens een eigen Facebook-bericht in januari 2015 nog in Syrië. Er wordt onderzocht of hij degene is die gefilmd werd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek werd gepleegd en daarbij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui voor die zichzelf opblies. De man, die opgepakt werd in Laken, stond bekend onder de valse identiteit “Naïm Al Hamed”, en kwam onder die identiteit als Syrisch vluchteling via Griekenland Europa binnen.

Naïm al Hamed, op een opsporingsbericht dat naar Europese inlichtingendiensten ging
Naïm al Hamed, op een opsporingsbericht dat naar Europese inlichtingendiensten ging© /

Samen met Osama Krayem werd Hervé B.M. opgepakt. Zijn precieze rol is nog onduidelijk.

Andere verdachten

Verdachten die eerder in België aangehouden werden

Mohammed Amri (27) werd op 14 november opgepakt in Molenbeek, nadat hij Salah Abdeslam van Parijs naar Brussel zou gebracht hebben. Hamza Attouh (21) zou Mohammed Amri vergezeld hebben toen hij in Parijs Salah Abdeslam ging ophalen. Het is Attouh die zei dat Salah Abdeslam in Laken is afgezet. Hij werd in verdenking gesteld voor soortgelijke feiten als Mohammed Amri. Lazez A., een 39-jarige Marokkaan uit Jette, werd op 19 november opgepakt bij een reeks huiszoekingen. In zijn voertuig werden twee handvuurwapens en bloedsporen aangetroffen. Hij wordt ervan verdacht dat hij Salah Abdeslam door Brussel zou vervoerd hebben op 14 november of nadien.

Ali Oulkadi, een 31-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek, werd opgepakt tijdens de grootschalige politieoperaties op zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik. Hij zou Salah Abdeslam de zaterdag na de aanslagen in Laken opgepikt hebben, nadat hij er door Hamza Attou en Mohammed Amri was afgezet. Hij bracht Salah Abdeslam naar eigen zeggen naar Schaarbeek. Ook een tweede man die opgepakt werd tijdens de grote politieoperaties zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik is aangehouden. Abdeilah C. (30), naar verluidt een vriend van Mohamed Abrini, werd in verdenking gesteld vanwege terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Salah Abdeslam zou de avond van de aanslagen in Parijs contact hebben opgenomen met een gedetineerde in de gevangenis van Namen die C.’s gsm-nummer had. Mogelijk hoopte hij dat C. hem aan een nieuwe identiteit kon helpen. Mohamed Bakkali, een 28-jarige man, werd aangehouden wegens terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Hij werd op 26 november opgepakt in Brussel. Een BMW die hij huurde, werd gezien in de onmiddellijke omgeving van twee safehouses waar de aanslagen in Parijs zouden voorbereid zijn, in Charleroi en Auvelais. Mohamed Bakkali zou onder een valse naam ook een derde safehouse in Schaarbeek gehuurd hebben, waar onder meer DNA-materiaal van Salah Abdeslam werd aangetroffen. De politie vond bij hem bovendien een video waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd.

Abdoullah C., een 30-jarige, werd op 22 december opgepakt bij een huiszoeking in Brussel. Nog diezelfde dag werd hij aangehouden voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het gerecht verdenkt hem ervan dat hij verschillende keren contact had met Hasna Ait Boulahcen in de periode tussen de aanslagen in Parijs en de politieraid in Saint-Denis.

De politie pakte Zakaria J. (30) op 20 januari op bij een huiszoeking in de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek. Hij werd in verdenking gesteld voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Zakaria J. zou tot de kennissenkring behoren van Abdelhamid Abaaoud, maar het is onduidelijk wat hem precies ten laste wordt gelegd en wat zijn precieze rol zou geweest zijn bij de aanslagen.

Verdachten die in Frankrijk aangehouden werden

Jawad Bendaoud werd opgepakt na de politieraid in Saint-Denis. Hij gaf Abdelhamid Abaaoud en zijn kompanen onderdak. Net voor hij werd opgepakt, verklaarde de man aan de media dat hij niet wist dat hij te doen had met terroristen. Hij wordt vervolgd voor aan terrorisme gerelateerde feiten.

Mohamed S., een 25-jarige man, werd op 1 december opgepakt. Het gerecht stelde hem in verdenking van bendevorming in verband met terrorisme. De man is een kennis van Jawad Bendaoud. Mohamed S. zou hem in contact gebracht hebben met Hasna Ait Boulahcen.

Verdachten opgepakt in nevenonderzoek aanslagen Brussel

Yassin Attar, Mohamed B. en Aboubaker O. werden zondag 27 maart opgepakt bij huiszoekingen in het Brusselse, Mechelen en Duffel. Hoewel het parket commentaar weigert, zouden de drie behoren tot de kennissenkring van de broers-El Bakraoui. Zo is Yassin Attar een neef van de broers en wordt hij ook vermeld in het testament van Ibrahim El Bakraoui, dat werd aangetroffen in een vuilnisbak vlakbij het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waar de broers ondergedoken zaten.

Verdachte opgepakt in Turkije

De Turkse politie pakte de Belg van Marokkaanse origine Ahmed Dahmani op 21 november op in een luxehotel in het Turkse Antalya. Hij wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht voor de aanslagen in Parijs. Dahmani zou de doelwitten verkend hebben. In zijn nabije omgeving werden nog twee Syriërs opgepakt, zij zouden door IS gestuurd zijn om de Belg de grens te helpen oversteken.

Verdachte opgepakt in Marokko

Gelel Attar, een Marokkaanse Belg van 26 jaar, werd op 15 januari opgepakt in Casablanca. Het is onduidelijk wat zijn precieze link is met de aanslagen. Attar werd in juli 2015 bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, op hetzelfde proces waar ook Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh terechtstonden. Akrouh en Attar vertrokken samen naar Syrië maar Attar bleef niet lang. Hij keerde in mei 2013 al weer terug naar België en in juli 2013 vertrok hij naar Marokko. Attar stond internationaal geseind.

Verdachte opgepakt in Algerije

Zouhir M., een 29-jarige Algerijn, werd op 23 februari opgepakt in Algerije. Volgens lokale media is hij een kennis van Abdelhamid Abaaoud. Hij zou in 2014 in België zijn komen wonen, en met een Belgische getrouwd zijn. Naar verluidt was hij gedomicilieerd in Sint-Gillis. De man is aangehouden “voor zijn mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zijn eventuele deelname aan een (actieve) terreurgroep in het buitenland”. Zouhir M. zou gefilmd zijn naast Abaaoud in een 4×4 in Syrië, berichten lokale media, maar de man zelf ontkent dat.

Verdachte opgepakt in Italië

Djamal Eddine Ouali, een 40-jarige Algerijn, werd op 26 maart opgepakt in Italië. Volgens het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa zou Djamal Eddine Ouali valse papieren hebben bezorgd aan Salah Abdeslam, Najim Laachraoui en Mohamed Belkaid. België had een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Mogelijk voortvluchtige verdachte

De Belgische Malinees Yoni Mayne zou op een lijst staan die onder de Europese veiligheidsdiensten in verband met de aanslagen in Parijs en Brussel. Yoni Mayne zou op de radar van de Westerse veiligheidsdiensten verschenen zijn toen hij samen met Abdelhamid Abaaoud en zijn dertienjarige broertje naar Syrië zou gereisd zijn. IS-strijders tweetten in maart 2014 een bericht over zijn overlijden, maar mogelijk is dat in scène gezet.

Stemmen die de aanslagen opeisten

Fabien Clain, een Franse jihadi van 37, nam de audioboodschap op waarin hij de aanslagen van Parijs opeist in naam van IS. Zijn broer Jean-Michel werd geïdentificeerd als de zanger die te horen is in de boodschap.

Lotfi Aoumeur, Tarik Jadaoun en Mohammed A.F. De eerste twee zijn Syrië-strijders uit Verviers, de derde komt uit Mechelen. Ze eisten de aanslagen in Brussel op in een IS-propagandavideo en uitten nieuwe bedreigingen. Ex-militair Lotfi Aoumeur en Tarik Jadaoun, wiens naam voorkomt op een gelekte IS-ledenlijst, bedreigden België al eerder.

Hicham Chaib is de voormalige lijfwacht van Fouad Belkacem, de tot 15 jaar cel veroordeelde leider van de terroristische groep Sharia4Belgium. Ook Chaib werd bij verstek veroordeeld tot 15 jaar, maar hij was ten tijde van het proces al naar Syrië getrokken. Chaib, op dit moment hoofd van de religieuze politie van IS, eiste de aanslagen in België eveneens op in een propagandavideo.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content