Breivik bracht het eerste jaar van zijn leven door in Londen, waar zijn vader Jens Breivik gestationeerd was als diplomaat bij de Noorse ambassade. De oudere Breivik had al drie kinderen uit een vorige relatie toen hij Anders' moeder Wenche Behring ontmoette.

Kort daarna hertrouwde zijn vader, terwijl zijn moeder met haar zoontje terugkeerde naar Oslo en met een militair huwde die zijn stiefvader werd. De biologische vader en zijn nieuwe vrouw verhuisden naar Parijs en vroegen het hoederecht over het kind aan, maar het verzoek werd door het Noorse gerecht afgewezen.

De tiener bezocht zijn vader in Parijs tijdens de schoolvakanties. In 1995, toen Anders 15 of 16 jaar oud was, verwaterde het contact tussen vader en zoon.

Vervrouwelijking
De afwezige vader wordt regelmatig aangehaald in het 1.500 pagina's tellende manifest van Breivik. "Ik heb niet meer met mijn vader gesproken sinds hij zich afzonderde toen ik 15 was - hij was niet opgezet met mijn graffitiperiode tussen 13 en 16 jaar."

Over zijn moeder schrijft hij: "Ik keur haar superliberale, matriarchale opvoeding af, omdat ze discipline miste en tot op een zekere hoogte heeft bijgedragen tot mijn vervrouwelijking."

Breivik heeft geen militaire achtergrond en geen strafblad. Zijn vrienden omschrijven hem als rustig, vriendelijk en gewoon. Hij zou weinig relaties hebben gehad en werd geplaagd omdat hij nog bij zijn moeder woonde en geen vriendin had.

Op zijn Facebook-pagina, die hij pas op 17 juli aanmaakte, noemt hij zichzelf christen en conservatief. Andere interesses zijn bodybuilding en vrijmetselarij. Op Twitter postte hij slechts één tweet, een citaat van John Stuart Mill: "One person with a belief is equal to the force of 100,000 who have only interests." (TE)

Breivik bracht het eerste jaar van zijn leven door in Londen, waar zijn vader Jens Breivik gestationeerd was als diplomaat bij de Noorse ambassade. De oudere Breivik had al drie kinderen uit een vorige relatie toen hij Anders' moeder Wenche Behring ontmoette. Kort daarna hertrouwde zijn vader, terwijl zijn moeder met haar zoontje terugkeerde naar Oslo en met een militair huwde die zijn stiefvader werd. De biologische vader en zijn nieuwe vrouw verhuisden naar Parijs en vroegen het hoederecht over het kind aan, maar het verzoek werd door het Noorse gerecht afgewezen. De tiener bezocht zijn vader in Parijs tijdens de schoolvakanties. In 1995, toen Anders 15 of 16 jaar oud was, verwaterde het contact tussen vader en zoon. Vervrouwelijking De afwezige vader wordt regelmatig aangehaald in het 1.500 pagina's tellende manifest van Breivik. "Ik heb niet meer met mijn vader gesproken sinds hij zich afzonderde toen ik 15 was - hij was niet opgezet met mijn graffitiperiode tussen 13 en 16 jaar." Over zijn moeder schrijft hij: "Ik keur haar superliberale, matriarchale opvoeding af, omdat ze discipline miste en tot op een zekere hoogte heeft bijgedragen tot mijn vervrouwelijking." Breivik heeft geen militaire achtergrond en geen strafblad. Zijn vrienden omschrijven hem als rustig, vriendelijk en gewoon. Hij zou weinig relaties hebben gehad en werd geplaagd omdat hij nog bij zijn moeder woonde en geen vriendin had. Op zijn Facebook-pagina, die hij pas op 17 juli aanmaakte, noemt hij zichzelf christen en conservatief. Andere interesses zijn bodybuilding en vrijmetselarij. Op Twitter postte hij slechts één tweet, een citaat van John Stuart Mill: "One person with a belief is equal to the force of 100,000 who have only interests." (TE)