Westelijke Jordaanoever: Israël keurt onverwacht vergunningen goed voor bijna 900 Palestijnse woningen

Israëlische rechtbank bevriest afbraak van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem © belga

Israël heeft onverwacht vergunningen toegekend voor zowat 900 woningen van Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De woningen komen in vijf dorpen in ‘zone C’, die enkel gecontroleerd wordt door Israël, zei een woordvoerder van het minister van Defensie.

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now en het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Staten (OCHA) is het heel uitzonderlijk dat Palestijnen vergunningen verkrijgen voor woningen in zone C.

De Palestijnen hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

De krant The Jeruzalem Post schrijft dat Israël volgende week eveneens wil starten met de bouw van meer dan 2200 woningen in Israëlische nederzettingen in de regio. Dat is de eerste grote push voor nieuwe Israëlische woningen in zone C sinds Joe Biden president is, en sinds Naftali Bennett premier van Israël werd.

Die plannen voor nieuwe woningen in zone C deden in rechtse Israëlische kringen, aldus The Jeruzalem Post, dromen ontstaan over de aanhechting van zone C bij Israël. De 900 bijkomende Palestijnse woningen gaan daar weer tegenin.

Druk

Israël zegt onder druk te staan van de Verenigde Staten om toegevingen te doen tegenover de Palestijnen.

De Westelijke Jordaanoever is ingedeeld in drie zones: zone C wordt enkel door de Israëliërs gecontroleerd, zone B wordt door Israël en de Palestijnen gecontroleerd en zone A is enkel van de Palestijnen. Zone C is goed voor 60 procent van de volledige regio. Volgens cijfers van Peace Now werden tussen 2009 en 2018 slechts 98 van de meer dan 4400 Palestijnse aanvragen tot vergunningen goedgekeurd door Israël.

De Westelijke Jordaanoever en het Oosten van Jeruzalem worden sinds een oorlog in 1967 bezet door Israël. Er wonen ongeveer 600.000 Israëlische kolonisten in de bezette gebieden. Er wonen 2,9 miljoen Palestijnen.

De Palestijnen willen een onafhankelijke staat oprichten in het gebied, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Partner Content