Wereldprimeur: België en Rode Kruis lokken privéfinanciers voor humanitaire hulp

Alexander De Croo in Davos © BELGA

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) wil privé-investeerders warm maken voor het financieren van hulp aan mensen met een handicap in conflictgebieden.

De Belgische overheid en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) werken samen aan de allereerste ‘humanitarian impact bond’. Ze willen met de uitgifte van zo’n obligatie privé-investeerders warm maken voor het financieren van hulp aan mensen met een handicap in conflictgebieden. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) en ICRC-topman Peter Maurer hebben het financieringsinstrument officieel voorgesteld op het Wereld Economisch Forum in Davos (Zwitserland).

Op het WEF brak De Croo eerder deze week al een lans voor een nauwere samenwerking van de private en de publieke sector bij het organiseren van humanitaire hulp. Met de presentatie van de humanitarian impact bond – een wereldprimeur – maakt De Croo dat engagement concreet.

Arm- of beenprothese

Investeerders kunnen via zo’n obligatie geld ter beschikking stellen aan het Physical Rehabilitation Programme van het Rode Kruis. Daarmee kunnen revalidatiecentra worden gebouwd en opleidingen worden georganiseerd voor lokale revalidatiedeskundigen. In conflictgebieden als Afghanistan, Irak en Zuid-Soedan ondervindt het Rode Kruis elke dag hoe een arm- of beenprothese mensen helpt om opnieuw zelfstandig te worden.

De obligatie zal een nominale waarde hebben van 30 miljoen dollar (ongeveer 28 miljoen euro). Donorlanden, zoals België, zullen op het einde van de rit de investering én een aanvullende coupon terugbetalen aan de sociale investeerders, op voorwaarde dat de vooropgestelde doelstellingen worden gehaald.

Doeltreffender

De Croo wijst erop dat humanitaire hulp veel geld kost, maar dat overheden niet altijd over voldoende middelen beschikken. “Voor 2016 heeft België het budget voor humanitaire hulpverlening opgetrokken tot 170 miljoen euro. Maar de humanitaire noden zijn bijzonder groot en we moeten meer doen”, zegt de minister. “Daarom hebben we nieuwe, innoverende instrumenten nodig om humanitaire hulp beter te financieren en doeltreffender te maken. Daarbij moet de aandacht sterker verschuiven naar de kwaliteit en de resultaten van de hulpverlening. Een instrument als de humanitarian impact bond maakt dat mogelijk.”

België hoopt andere landen ervan te overtuigen in het programma te stappen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content