Wereldleiders nemen afscheid van Fidel Castro

30/11/16 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:31

Eerder zakten honderdduizenden mensen zakten al af naar de Plaza de la Revolución in de hoofdstad Havana.

Wereldleiders nemen afscheid van Fidel Castro

Raul Castro sprak het volk toe. © REUTERS

Onder meer de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de Nicaraguaanse staatsleider Daniel Ortega, de Boliviaanse president president Evo Morales en de Ecuadoriaanse leider Rafael Correa tekenden present voor de officiële afscheidsplechtigheid bij het herdenkingsmonument van Josi Mari. Hun landen maken deel uit van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika (ALBA) en behoren tot de trouwste bondgenoten van Cuba.

Ook de leiders van Zimbabwe, Equatoriaal-Guinea en Zuid-Afrika zijn aanwezig, net als de voormalige Spaanse koning Juan Carlos en de ex-bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder. "Fidel is dood. Maar hij is onverslagen gestorven", aldus Correa. "Vandaag zijn wij, de volkeren van Amerika, meer dan ooit verenigd."

Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma was Fidel "een internationalist en anti-imperialist, die steeds vocht voor de onderdrukten". Hij dankte Castro voor zijn ondersteuning in de Zuid-Afrikaanse strijd tegen het apartheidsregime. "Zijn dood is een pijnlijk verlies", zegt hij nog.

Nicolas Maduro en Daniel Ortega wijzen er dan weer op dat Fidel wel fysiek gestorven is, maar dat hij voor altijd zal blijven voortleven in de geest van het volk. De huidige Cubaanse leider en Fidels broer Raul Castro benadrukte tijdens de plechtigheid de rol die zijn broer speelde tijdens de Cubaanse revolutie. "Fidel heeft zijn hele leven gewijd aan de solidariteit. Hij heeft een socialistische revolutie aangevoerd door de gewone mens voor de gewone mens. En het is hier dat we onze overwinningen vieren. Samen met het strijdlustige, heroïsche en opofferingsgezinde volk roepen we 'Hasta la victoria siempre' (voor altijd naar de overwinning)", zei hij, verwijzend naar de beroemde uitspraak van Che Guevara.

Geen Hollande of Obama

Eerder raakte al bekend dat de meeste westerse leiders niet aanwezig zouden zijn op de afscheidsplechtigheid, met uitzondering van de Griekse premier Alexis Tsipras. Tsipras stelde tijdens de plechtigheid dat "we afscheid nemen van een symbool van de onafhankelijkheid, van de vrijheid en van de waardigheid. Fidel behoort tot de hele wereld, tot de geschiedenis."

Onder meer de Amerikaanse en Franse presidenten Barack Obama en François Hollande en de Canadese en Britse premier Justin Trudeau en Theresa May lieten weten dat ze zelf niet aanwezig zouden zijn. Obama koos er, ondanks de recente historische toenadering van de VS en Cuba, voor om ook geen officiële delegatie te sturen. De regeringen van bondgenoten Rusland, China en Iran lieten zich wel vertegenwoordigen door hoge gezanten.

In totaal zijn dinsdag een vijftigtal buitenlandse delegaties aanwezig. België wordt enkel gerepresenteerd door de ambassadeur in Havana Patrick Van Gheel, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. De overheid heeft geen extra vertegenwoordigers naar Cuba gestuurd vanwege de ideologische meningsverschillen tussen beide landen, klinkt het in de entourage van premier Charles Michel. Na de vier uur durende herdenkingsplechtigheid zijn Castro's assen vertrokken van Havana naar Santiago de Cuba, waar zondag zijn begrafenis zal plaatsvinden.

Onze partners