Ondanks de tragische gebeurtenissen van vorige week in Tunis hebben alle delegaties hun komst bevestigd naar het Wereld Sociaal Forum (WSF) in de Tunesische hoofdstad. Het jaarlijkse treffen van de andersglobalisten en de tegenhanger van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos vindt dit jaar plaats van 24 tot 28 maart en draagt als hoofdthema 'Waardigheid en mensenrechten.'

Ongelijke verdeling

De door IS opgeëiste aanslag in het Bardomuseum maakte 21 doden, onder wie vooral toeristen. Vrijdag, na een crisisvergadering, beslisten de organisatoren om het gebeuren niet af te gelasten. 'Een massale mobilisatie voor het WSF is het beste antwoord op deze aanslag', zo lieten ze weten. En ondertussen hebben zo goed als alle organisaties hun komst bevestigd, zeggen de verantwoordelijken. Zo'n 5.000 delegaties uit 150 landen worden verwacht voor de vele bijeenkomsten aan de El Manar-universiteit.

Het WSF werd voor het eerst in 2001 georganiseerd in het Braziliaanse Porto Allegre. Veel thema's van toen zijn nog steeds brandend actueel en zullen voorwerp uitmaken van menig debat. Het gaat onder meer om de ongelijke verdeling van de rijkdom en de prijs die de maatschappij en het milieu daarvoor betalen, racisme, duurzame ontwikkeling, enz.

Belgische bewegingen ook aanwezig

Dit jaar wordt 'Waardigheid en mensenrechten' als hoofdthema vooropgesteld. In tegenstelling tot andere grote internationale conferenties wordt er geen slotdocument opgesteld op het WSF, maar dat betekent niet dat er geen resultaten geboekt worden, zegt Sergio Ferrari, communicatieverantwoordelijke bij een Zwitserse ngo: 'De nieuwe Spaanse partij Podemos is bijvoorbeeld een rechtstreeks gevolg van de Indignados, de beweging die in 2008 in volle economische crisis werd geboren.'

Ook Belgische sociale bewegingen trekken naar Tunis, onder meer het ACV, ABVV, Attac Vlaanderen, Geneeskunde voor de Derde Wereld en Advocaten zonder Grenzen. (Belga/AVE)

Ondanks de tragische gebeurtenissen van vorige week in Tunis hebben alle delegaties hun komst bevestigd naar het Wereld Sociaal Forum (WSF) in de Tunesische hoofdstad. Het jaarlijkse treffen van de andersglobalisten en de tegenhanger van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos vindt dit jaar plaats van 24 tot 28 maart en draagt als hoofdthema 'Waardigheid en mensenrechten.'De door IS opgeëiste aanslag in het Bardomuseum maakte 21 doden, onder wie vooral toeristen. Vrijdag, na een crisisvergadering, beslisten de organisatoren om het gebeuren niet af te gelasten. 'Een massale mobilisatie voor het WSF is het beste antwoord op deze aanslag', zo lieten ze weten. En ondertussen hebben zo goed als alle organisaties hun komst bevestigd, zeggen de verantwoordelijken. Zo'n 5.000 delegaties uit 150 landen worden verwacht voor de vele bijeenkomsten aan de El Manar-universiteit. Het WSF werd voor het eerst in 2001 georganiseerd in het Braziliaanse Porto Allegre. Veel thema's van toen zijn nog steeds brandend actueel en zullen voorwerp uitmaken van menig debat. Het gaat onder meer om de ongelijke verdeling van de rijkdom en de prijs die de maatschappij en het milieu daarvoor betalen, racisme, duurzame ontwikkeling, enz. Dit jaar wordt 'Waardigheid en mensenrechten' als hoofdthema vooropgesteld. In tegenstelling tot andere grote internationale conferenties wordt er geen slotdocument opgesteld op het WSF, maar dat betekent niet dat er geen resultaten geboekt worden, zegt Sergio Ferrari, communicatieverantwoordelijke bij een Zwitserse ngo: 'De nieuwe Spaanse partij Podemos is bijvoorbeeld een rechtstreeks gevolg van de Indignados, de beweging die in 2008 in volle economische crisis werd geboren.' Ook Belgische sociale bewegingen trekken naar Tunis, onder meer het ACV, ABVV, Attac Vlaanderen, Geneeskunde voor de Derde Wereld en Advocaten zonder Grenzen. (Belga/AVE)