‘We waren het bunga bunga-land, nu hebben de vrouwen de macht’ (Matteo Renzi)

Premier Renzi wil komaf maken met de bunga bunga-periode van voormalig premier Silvio Berlusconi © Reuters

De Italiaanse premier Matteo Renzi wil komaf maken met het seksistische imago van Italië door vrouwen de leiding te geven.

Matteo Renzi is het seksistische Berlusconi-imago van Italië beu en wil het de geschiedenisboeken in zien verdwijnen. Daarom zullen er, als de algemene raden het goedkeuren, binnenkort vier vrouwen aan de top staan van de belangrijkste bedrijven in Italië. “We waren het bunga bunga-land, maar nu hebben de vrouwen de macht”, luidt het in The Independent.

Vrouwen aan de macht

Voormalig premier Silvio Berlusconi zorgde in het verleden voor heel wat ophef met tal van seksschandalen, fraude en extravagante feestjes. Naast het wegwerken van de politieke schandaaltjes wil de huidige premier dus ook de positie van de vrouw binnen het bedrijfsleven verstevigen om zo een compleet nieuwe wind door Italië te laten waaien.

Emma Marcegaglia heeft ervaring als ex-voorzitster van werkgeversorganisatie Confidustria en zal de leiding nemen bij gasbedrijf Eni. Bij het elektriciteitsbedrijf Enel neemt Luisa Todini, na haar ervaring bij telecombedrijven, de rol van voorzitster op zich en Patricia Grieco wordt na haar functie als leidinggevende van informatiebedrijf Olivetti de topvrouw van Poste Italiane. Tot slot neemt Catia Bastioli de voorzittersstoel in van Terna, een nationaal elektriciteitsbedrijf.

“Dit is evengoed seksisme”

De beslissing van Matteo Renzi om vier vrouwen de leiding te geven kan op zowel positieve als eerder negatieve commentaren rekenen. De conservatieve familiekrant van Berlusconi, Il Giornale, wijst erop dat de vrouwen rollen toegewezen krijgen waarbij ze in feite niet veel macht hebben, ook al lijkt dat wel zo. Marcello Veneziani, een van de columnisten van de Italiaanse krant, zegt dat premier Renzi zich evengoed schuldig maakt aan seksisme. “Ik zeg zeker niet dat de vier vrouwen onbekwaam zijn, maar ze werden gekozen omwille van ideologische redenen. Men moet iemand aannemen omwille van zijn werkverdiensten en niets anders”, vertelt hij in The Independent.

Anderen zijn dan weer heel enthousiast over de aanstellingen van de vier vrouwen. Economist en columnist van La Voce, Daniela del Boca, steunt de beslissing. “Het is een positieve verandering aangezien het aantal vrouwen aan de top tot in 2011 erg laag was”, legt ze uit. Dat jaar voerde men in Italië de Golfo-Mosca-wet in die genderquota’s bevat voor Italiaanse bedrijven.

Italië als voorloper

Ook het kabinet van Renzi bestaat voor de helft uit vrouwen. Daarnaast schoof hij recent al enkele vrouwen naar voren voor de komende Europese verkiezingen van 25 mei. Met zijn vrouwvriendelijk beleid hoopt de centrum-linkse premier naar eigen zeggen Italië als voorloper te profileren op nationaal en internationaal vlak. “Europa zag ons lang als een land dat achterop hinkte als het om vernieuwend management en het geven van belangrijke jobs aan vrouwen ging, dit is mijn revolutie naar Italië en de rest van de wereld toe”, concludeert de premier. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content