De Amerikaanse regering en vliegtuigbouwer Boeing zijn het eens geraakt om de strafrechtelijke aanklachten in de zaak van de twee dodelijke ongevallen met 737 MAX-toestellen, in 2018 en 2019, te laten vallen. Dat blijkt uit een nieuw document.
Voor de vliegtuigbouwer is het akkoord van groot belang, omdat het zo een proces vermijdt dat op 23 juni zou starten. Een federale rechter moet het akkoord wel nog goedkeuren. Boeing erkent in het akkoord dat het heeft geprobeerd het werk van de Amerikaanse regulator FAA te ‘hinderen en te belemmeren’.
Het bedrijf zal daarnaast ook 1,1 miljard dollar moeten betalen, waarvan 444,5 miljoen voor een fonds dat schadevergoedingen uitkeert aan de nabestaanden. Dat bedrag was al toegekend als onderdeel van een overeenkomst die in 2021 afgesloten werd. Het resterende bedrag bestaat uit een boete van 244 miljoen dollar en 455 miljoen die moet dienen om de interne programma’s voor veiligheid, kwaliteit en naleving van het bedrijf te versterken.
346 doden
Bij twee dodelijke crashes met de Boeing 737 MAX-vliegtuigen, in Indonesië (2018) en in Ethiopië (2019), zijn in totaal 346 mensen om het leven gekomen. De toestellen werden daarna bijna twintig maanden aan de grond gehouden om veiligheidsredenen.
In januari 2021 sloot Boeing al eens een akkoord met de Amerikaanse autoriteiten, voor een bedrag van 2,5 miljard dollar. Het ministerie van Justitie liet een deel van de aanklachten vallen en Boeing gaf in ruil toe fraude te hebben gepleegd door belangrijke informatie achter te houden voor de regulatoren. Maar omdat Boeing de voorwaarden van dat akkoord niet zou hebben nageleefd, had het Amerikaanse gerecht beslist dat eerste akkoord aan te vechten.
Druk
Een nieuw akkoord werd begin december verworpen op formele gronden door een federale rechter. Die zette de betrokken partijen in maart onder druk door aan te kondigen dat het proces eind juni van start zou gaan.
In het document dat vrijdag aan het dossier werd toegevoegd, stelt Washington dat ze vooraf contact hadden met de families van de slachtoffers. De nabestaanden en advocaten van ‘meer dan 110 slachtoffers’ hebben achteraf aangegeven dat ze instemmen met het akkoord of dat ze er niet tegen zijn. Andere families uitten na de bekendmaking vrijdag hun ongenoegen.