Was pretpark Efteling doelwit van IS-aanslag?

Efteling in Kaatsheuvel © Belga Image

Het Nederlandse attractiepark Efteling wordt genoemd als mogelijk doelwit van een aanslag van terreurgroep Islamitische Staat (IS). In een reactie laat Efteling weten dat er geen nood is om het dreigingsniveau aan te passen, maar dat het park in nauw contact met de inlichtingendiensten staat.

De Nederlandse regionale krant BN DeStem meldt dat de politie in juni een 25-jarige vrouw uit Werkendam heeft opgepakt, die sympathiseerde met de terreurgroepering en samen met anderen plannen zou hebben gemaakt om een aanslag bij de Efteling te plegen.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat de vrouw wilde afreizen naar Syrië om daar te trouwen met een IS-strijder. Ze werd echter aangehouden en in haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen. De Nederlandse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling, in Kaatsheuvel nabij Tilburg. Ze schreven dat ‘Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan’.

Doelwit

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda bevestigt de aanhouding, maar niet dat de Efteling een serieus en acuut doelwit is geweest. Het verdenkt de vrouw formeel van ‘deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven’, aldus de krant.

De Efteling heeft een officiële reactie op zijn website geplaatst: ‘Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws voor onrust zorgt. Het dreigingsniveau is naar aanleiding van dit nieuws niet aangepast. De overheid heeft geen noodzaak gezien om het dreigingsniveau aan te passen en destijds extra maatregelen te treffen. We hebben als Efteling nauw contact met deze inlichtingendiensten. Uiteraard zijn we in de Efteling altijd alert op opvallende of afwijkende zaken. Er is gelukkig veel sociale controle, waardoor die alertheid een natuurlijke bodem kent.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content