VUB-gastprofessor Djalali heeft hartaanval gekregen in Iraanse gevangenis

Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse spoedarts en VUB-gastprofessor, heeft een hartaanval gekregen in de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofstad Teheran. Dat meldt het Zweedse persagentschap TT op basis van Djalali’s vrouw Vida Mehrannia en zijn advocaat Nima Rostami. Volgens zijn vrouw verkeert hij in levensgevaar.
Djalali zou donderdagavond een hartaanval hebben gekregen en overgebracht zijn naar de ziekenafdeling van de gevangenis. Daar kreeg hij echter te horen dat hij pas zondag een cardioloog te zien zal krijgen, omdat het momenteel weekend is in Iran. Mehrannia beklemtoont dat de gezondheidstoestand van haar man snel achteruitgaat en dat hij snel gepaste zorg moet krijgen omdat hij in levensgevaar verkeert. Ze roept de Zweedse premier Ulf Kristersson en minister van Buitenlandse Zaken Maria Malmer Stenergard op om actie te ondernemen. Rostami had contact met het ministerie en dat liet hem weten dat ze de zaak opvolgen en proberen om in contact te treden met de Iraanse autoriteiten.
Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International slaat alarm over de gezondheidstoestand van Djalali. “Ahmadreza Djalali moet onmiddellijk alle nodige medische zorg krijgen en herenigd worden met zijn gezin in Zweden. Iran moet hem vrijlaten, en zowel Zweden als België moeten alles op alles zetten om dat te bewerkstelligen. Zijn leven hangt ervan af”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. Amnesty wijst er voorts nog op dat de ziekenboeg in de gevangenis niet is uitgerust om Djalali te behandelen en dat hij dus dient te worden overgebracht naar een ziekenhuis.
De mensenrechtenorganisatie roept Iran al langer op om Djalali in een ziekenhuis te laten opnemen wegens de ernstige gezondheidsproblemen die hij in de gevangenis heeft ontwikkeld. Djalali werd in 2016 gearresteerd tijdens een bezoek aan Iran. Hij werd in 2017 ter dood veroordeeld voor ‘spionage’.
In juni 2024 liet Iran twee andere gevangengenomen Zweedse burgers vrij in ruil voor een Iraanse ex-functionaris. Djalali werd niet in die ruil opgenomen, een beslissing die hij herhaaldelijk via zijn vrouw heeft aangeklaagd.