Dat heeft het Witte Huis bevestigd. 'We zijn begonnen met Amerikaanse soldaten terug naar huis te halen omdat we nu in een volgende fase van de operatie zijn beland', klinkt het in een door Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders verspreid communiqué.

'We hebben Islamitische Staat verslagen in Syrië, mijn enige reden om daar nog te zijn tijdens mijn presidentschap', tweette president Donald Trump eerder.

De VS hebben officieel een tweeduizendtal soldaten in Syrië gelegerd, naar eigen zeggen als adviseur en instructeur van de Syrische oppositietroepen.

'De VS hebben het territoriale kalifaat verslagen', aldus het communiqué. 'Dit betekent echter niet dat de wereldwijde coalitie in de strijd tegen IS of haar campagne wordt opgedoekt. De VS en onze bondgenoten staan klaar om op alle vlakken opnieuw te interveniëren om Amerikaanse belangen te verdedigen indien dit noodzakelijk is', benadrukte Sanders. De samenwerking om de territoriale claims van radicale islamisten te verhinderen, wordt voortgezet.

Kritiek

Eerder hadden de Wall Street Journal en de zender CNN over de intenties bericht. Trump had de beslissing genomen en het ministerie van Defensie verordend te beginnen met de terugtrekking van de troepen, meldde CNN onder aanhaling van bronnen in het Pentagon. Volgens de Wall Street Journal werden bondgenoten in de regio al op de hoogte gebracht van de beslissing.

Uit de eigen gelederen kwam onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws massale kritiek. 'Echt waar?', schreef het Republikeins congreslid Adam Kinzinger op Twitter. 'Iran viert nu al feest'.

Dat heeft het Witte Huis bevestigd. 'We zijn begonnen met Amerikaanse soldaten terug naar huis te halen omdat we nu in een volgende fase van de operatie zijn beland', klinkt het in een door Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders verspreid communiqué.'We hebben Islamitische Staat verslagen in Syrië, mijn enige reden om daar nog te zijn tijdens mijn presidentschap', tweette president Donald Trump eerder.De VS hebben officieel een tweeduizendtal soldaten in Syrië gelegerd, naar eigen zeggen als adviseur en instructeur van de Syrische oppositietroepen.'De VS hebben het territoriale kalifaat verslagen', aldus het communiqué. 'Dit betekent echter niet dat de wereldwijde coalitie in de strijd tegen IS of haar campagne wordt opgedoekt. De VS en onze bondgenoten staan klaar om op alle vlakken opnieuw te interveniëren om Amerikaanse belangen te verdedigen indien dit noodzakelijk is', benadrukte Sanders. De samenwerking om de territoriale claims van radicale islamisten te verhinderen, wordt voortgezet. Eerder hadden de Wall Street Journal en de zender CNN over de intenties bericht. Trump had de beslissing genomen en het ministerie van Defensie verordend te beginnen met de terugtrekking van de troepen, meldde CNN onder aanhaling van bronnen in het Pentagon. Volgens de Wall Street Journal werden bondgenoten in de regio al op de hoogte gebracht van de beslissing. Uit de eigen gelederen kwam onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws massale kritiek. 'Echt waar?', schreef het Republikeins congreslid Adam Kinzinger op Twitter. 'Iran viert nu al feest'.