De Verenigde Staten waarschuwen dat de dam in Mosul, in het noorden van Irak, elk moment kan instorten. 'Het zou een enorme catastrofe veroorzaken en leiden tot honderdduizenden doden', schrijft BBC.

'Door constructiefouten staat de dam op instorten. Indien dat gebeurt, zou een derde van het land in enkele uren van de kaart geveegd worden', aldus Amerikaanse militaire ingenieurs. Om dit te vermijden zou de overheid de regio moeten evacueren, maar het gebied is in handen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Daarom raadt de VS de bevolking aan om zelf een evacuatie voor te bereiden. Al beseft ze tegelijkertijd dat dit gemakkelijker gezegd is, dan gedaan. 'IS controleert de regio met strakke hand, zomaar verhuizen of vluchten is niet evident.'

Katrina

'Toch is het probleem urgent. Grote delen van de omliggende steden zullen weken onder water staan. Vergelijkbaar met New Orleans na de doortocht van orkaan Katrina', klinkt het. Volgens de experten zou het water in minder dan drie dagen de hoofdstad Bagdad bereiken, wat zal zorgen voor ongeziene chaos.

Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi worden er maatregelen genomen, en is het scenario dat de Amerikanen voorhouden 'hoogst onwaarschijnlijk.'

Lapmiddelen

De bouw, van de toen nog Sadamdam, startte in 1984, maar al snel bleek dat de ondergrond te instabiel was voor de dam. Toch negeerden ingenieurs, aangesteld door het regime, deze waarschuwingen. De mankementen stapelden zich op, maar deze werden mede door oorlog en instabiliteit niet hersteld of slechts aangepakt met lapmiddelen. Zo wordt er geregeld betonmortel onder de holtes in de grond gespoten om te voorkomen dat de dam in de grond zou zakken. Een allesbehalve duurzame oplossing.

Wel werd er stroomafwaarts gestart met de bouw van een nieuwe dam, maar door oorlog en financiële problemen werd die bouw stopgezet. De Iraakse overheid sloeg er namelijk niet in om buitenlandse bedrijven warm te maken om te investeren.

'Het verval heeft een hoogtepunt bereikt', klinkt het bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. 'We kunnen natuurlijk niet exact berekenen wanneer de dam zal scheuren, maar wel kunnen we garanderen dat het niet lang meer zal duren, indien er niets wordt ondernomen.'

Mosul is de tweede grootste stad van Irak en werd in juni 2014 ingenomen door IS. De dam zelf werd redelijk snel heroverd door Koerdische Peshmerga en andere buitenlandse strijders. Veel van de arbeiders die instonden voor de opvolging van de dam, keerden niet terug. (AVE)

De Verenigde Staten waarschuwen dat de dam in Mosul, in het noorden van Irak, elk moment kan instorten. 'Het zou een enorme catastrofe veroorzaken en leiden tot honderdduizenden doden', schrijft BBC.'Door constructiefouten staat de dam op instorten. Indien dat gebeurt, zou een derde van het land in enkele uren van de kaart geveegd worden', aldus Amerikaanse militaire ingenieurs. Om dit te vermijden zou de overheid de regio moeten evacueren, maar het gebied is in handen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Daarom raadt de VS de bevolking aan om zelf een evacuatie voor te bereiden. Al beseft ze tegelijkertijd dat dit gemakkelijker gezegd is, dan gedaan. 'IS controleert de regio met strakke hand, zomaar verhuizen of vluchten is niet evident.' 'Toch is het probleem urgent. Grote delen van de omliggende steden zullen weken onder water staan. Vergelijkbaar met New Orleans na de doortocht van orkaan Katrina', klinkt het. Volgens de experten zou het water in minder dan drie dagen de hoofdstad Bagdad bereiken, wat zal zorgen voor ongeziene chaos. Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi worden er maatregelen genomen, en is het scenario dat de Amerikanen voorhouden 'hoogst onwaarschijnlijk.' De bouw, van de toen nog Sadamdam, startte in 1984, maar al snel bleek dat de ondergrond te instabiel was voor de dam. Toch negeerden ingenieurs, aangesteld door het regime, deze waarschuwingen. De mankementen stapelden zich op, maar deze werden mede door oorlog en instabiliteit niet hersteld of slechts aangepakt met lapmiddelen. Zo wordt er geregeld betonmortel onder de holtes in de grond gespoten om te voorkomen dat de dam in de grond zou zakken. Een allesbehalve duurzame oplossing. Wel werd er stroomafwaarts gestart met de bouw van een nieuwe dam, maar door oorlog en financiële problemen werd die bouw stopgezet. De Iraakse overheid sloeg er namelijk niet in om buitenlandse bedrijven warm te maken om te investeren.'Het verval heeft een hoogtepunt bereikt', klinkt het bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. 'We kunnen natuurlijk niet exact berekenen wanneer de dam zal scheuren, maar wel kunnen we garanderen dat het niet lang meer zal duren, indien er niets wordt ondernomen.' Mosul is de tweede grootste stad van Irak en werd in juni 2014 ingenomen door IS. De dam zelf werd redelijk snel heroverd door Koerdische Peshmerga en andere buitenlandse strijders. Veel van de arbeiders die instonden voor de opvolging van de dam, keerden niet terug. (AVE)