De Verenigde Naties moeten woensdag het mandaat van hun blauwhelmenmissie in de Democratische Republiek Congo (Monusco) met een jaar verlengen. De geleidelijke terugtrekking van de vredesmacht wordt verdergezet. Het regime in Congo wil de vredesmacht zo snel mogelijk het land uit.

De ontwerpresolutie van Frankrijk die woensdag door de VN-Veiligheidsraad moet worden goedgekeurd "neemt akte" van de beslissing van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, om de militaire kracht van de missie met 1.700 soldaten te verminderen. Het plafond van de missie blijft vastliggen op 19.815 soldaten, plus 760 militaire waarnemers en officieren en ongeveer 1.450 politieagenten. Daardoor kunnen de VN de missie nog versterken mocht dat nodig blijken.

Plafond verlagen

De Raad herhaalde zijn bereidheid om het plafond te verlagen wanneer er "aanzienlijke vooruitgang" is geboekt in het bereiken van de belangrijkste doelstellingen van de missie, met name de bescherming van de burgerbevolking en de strijd tegen de gewapende groepen die actief zijn in het oosten. De capaciteitsvermindering is veel kleiner dan die door Kinshasa werd gevraagd, dat een snel vertrek wil van de blauwhelmen.

Afgelopen woensdag zei de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda nog te hopen op een halvering van het Monusco-personeel tegen het einde van het jaar. In maart 2015 werd het personeelsbestand van Monusco al met 2.000 soldaten verminderd. Maar de VN willen de verdere terugtrekking van de blauwhelmen laten afhangen van de veiligheidssituatie in Congo, die nog steeds fragiel is.

(Belga/RR)

De Verenigde Naties moeten woensdag het mandaat van hun blauwhelmenmissie in de Democratische Republiek Congo (Monusco) met een jaar verlengen. De geleidelijke terugtrekking van de vredesmacht wordt verdergezet. Het regime in Congo wil de vredesmacht zo snel mogelijk het land uit.De ontwerpresolutie van Frankrijk die woensdag door de VN-Veiligheidsraad moet worden goedgekeurd "neemt akte" van de beslissing van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, om de militaire kracht van de missie met 1.700 soldaten te verminderen. Het plafond van de missie blijft vastliggen op 19.815 soldaten, plus 760 militaire waarnemers en officieren en ongeveer 1.450 politieagenten. Daardoor kunnen de VN de missie nog versterken mocht dat nodig blijken. De Raad herhaalde zijn bereidheid om het plafond te verlagen wanneer er "aanzienlijke vooruitgang" is geboekt in het bereiken van de belangrijkste doelstellingen van de missie, met name de bescherming van de burgerbevolking en de strijd tegen de gewapende groepen die actief zijn in het oosten. De capaciteitsvermindering is veel kleiner dan die door Kinshasa werd gevraagd, dat een snel vertrek wil van de blauwhelmen. Afgelopen woensdag zei de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda nog te hopen op een halvering van het Monusco-personeel tegen het einde van het jaar. In maart 2015 werd het personeelsbestand van Monusco al met 2.000 soldaten verminderd. Maar de VN willen de verdere terugtrekking van de blauwhelmen laten afhangen van de veiligheidssituatie in Congo, die nog steeds fragiel is.(Belga/RR)