De spanningen tussen China en Canada zijn opgelopen sinds de arrestatie van de financieel directeur van het Chinese concern Huawei, begin december in Canada. De zakenvrouw werd dinsdag door een rechter in Vancouver vrijgelaten op borg.

Meng Wanzhou wordt ervan verdacht het Amerikaanse embargo tegen Iran te hebben geschonden. Officieel is er geen verband tussen de arrestatie van de Canadezen en de Huawei-zaak, maar waarnemers zien wel een link.

Freeland zei dat in haar gesprekken met Chinese functionarissen die laatste geen verband hebben gelegd tussen de arrestatie van de Canadezen en de arrestatie van de Huawei-manager, die aan de VS riskeert uitgeleverd te worden.

Ze hamerde erop dat het gerechtelijke proces tegen Meng Wanzhou 'apolitiek' moet blijven. 'We zijn het allemaal eens dat het belangrijkste is om de rechtsstaat te respecteren', aldus Freeland.

De Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor worden ervan verdacht betrokken te zijn bij activiteiten die de 'nationale veiligheid' van China in gevaar brengen.

De spanningen tussen China en Canada zijn opgelopen sinds de arrestatie van de financieel directeur van het Chinese concern Huawei, begin december in Canada. De zakenvrouw werd dinsdag door een rechter in Vancouver vrijgelaten op borg. Meng Wanzhou wordt ervan verdacht het Amerikaanse embargo tegen Iran te hebben geschonden. Officieel is er geen verband tussen de arrestatie van de Canadezen en de Huawei-zaak, maar waarnemers zien wel een link. Freeland zei dat in haar gesprekken met Chinese functionarissen die laatste geen verband hebben gelegd tussen de arrestatie van de Canadezen en de arrestatie van de Huawei-manager, die aan de VS riskeert uitgeleverd te worden. Ze hamerde erop dat het gerechtelijke proces tegen Meng Wanzhou 'apolitiek' moet blijven. 'We zijn het allemaal eens dat het belangrijkste is om de rechtsstaat te respecteren', aldus Freeland. De Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor worden ervan verdacht betrokken te zijn bij activiteiten die de 'nationale veiligheid' van China in gevaar brengen.