VS voeren succesvolle test uit met afweersysteem voor intercontinentale raketten

30/05/17 om 23:55 - Bijgewerkt om 23:55

Bron: Belga

Het Amerikaanse leger heeft dinsdag een succesvolle test uitgevoerd met een afweersysteem voor intercontinentale raketten. Het ging om de eerste test met een gesimuleerde aanval met een intercontinentale ballistische raket, het type raket dat Noord-Korea naar verluidt wil bouwen om de VS te kunnen raken.

VS voeren succesvolle test uit met afweersysteem voor intercontinentale raketten

Een beeld van een vroegere lancering van een Noord-Koreaanse ballistische raket, vrijgegeven door 's lands persagentschap (archiefbeeld). © REUTERS

Het Pentagon lanceerde vanop de Marshalleilanden, in de Stille Oceaan, een intercontinentale raket gelanceerd en traceerde haar koers, alvorens een afweerraket af te vuren vanop de Vandenberg-basis van de US Airforce in Californië.

"De onderschepping van een complex ICBM-doelwit (intercontinental ballistic missile) is een ongelooflijke verwezenlijking... Een kritieke mijlpaal voor dit programma", aldus vice-admiraal Jim Syring, die directeur is van het Missile Defence Agency. "Dit systeem is van een vitaal belang om ons thuisland te verdedigen, en deze test toont aan dat we beschikken over een capabel en geloofwaardig afschrikmiddel tegen een echte bedreiging."

Het afweersysteem bestaat uit radars en andere sensoren die verspreid zijn over de hele wereld om vijandelijke raketlanceringen te detecteren, en een afweerraket die de gedetecteerde raket vernielt in de ruimte.

Noord-Korea heeft al talrijke rakettesten uitgevoerd, en zou als doel hebben om een intercontinentale nucleaire raket te ontwikkelen die de VS kan raken. Volgens experts zou Pyongyang daar binnen enkele jaren in kunnen slagen.

De VS hoopten met de test op een succesverhaal nu er steeds meer dreigende taal klinkt in Noord-Korea, en de spanning tussen de twee landen oploopt sinds het begin van de ambtstermijn van president Donald Trump.

Onze partners