Joseph Dunford, die topkandidaat is om generaal Martin Dempsey op te volgen als grote baas van het leger (voorzitter van de joint chiefs of staff), noemde het gedrag van de Russen "ronduit alarmerend". Hij verwees ook naar de nucleaire capaciteit van de Russen en de mogelijkheid die ze hebben om de soevereiniteit van derde landen te schenden. "Ze doen dingen die niet in de lijn liggen van onze nationale belangen". Dunford verklaarde zich ook voorstander van wapenleveringen aan Oekraïne.

'China is dreiging nummer 2'

Op de tweede plaats van grootste bedreigingen, zette hij China, gevolgd door Noord-Norea. IS bezet de vierde plaats. "China zien we niet als een vijand, maar ik word betaald om te kijken naar de intenties en capaciteit van anderen. Wanneer ik naar China kijk en naar onze belangen in de Stille Oceaan, dan moet ik het land beschouwen als een zorg voor onze veiligheid, niet zozeer als een directe bedreiging".

Inzake IS bevestigde Dunford zijn vertrouwen in de huidige strategie van de Amerikaanse regering, met name het opleiden van Iraakse en Syrische troepen. Dunford was eerder actief in Afghanistan en leidt momenteel de Amerikaanse marine. Hij zou legerbaas Martin Dempsey op 1 oktober kunnen opvolgen, maar daarvoor moet de Senaat nog het licht op groen zetten.

Tijdens zijn ondervraging op donderdag werd hij vooral geprezen door de senatoren.

(Belga/RR)

Joseph Dunford, die topkandidaat is om generaal Martin Dempsey op te volgen als grote baas van het leger (voorzitter van de joint chiefs of staff), noemde het gedrag van de Russen "ronduit alarmerend". Hij verwees ook naar de nucleaire capaciteit van de Russen en de mogelijkheid die ze hebben om de soevereiniteit van derde landen te schenden. "Ze doen dingen die niet in de lijn liggen van onze nationale belangen". Dunford verklaarde zich ook voorstander van wapenleveringen aan Oekraïne. Op de tweede plaats van grootste bedreigingen, zette hij China, gevolgd door Noord-Norea. IS bezet de vierde plaats. "China zien we niet als een vijand, maar ik word betaald om te kijken naar de intenties en capaciteit van anderen. Wanneer ik naar China kijk en naar onze belangen in de Stille Oceaan, dan moet ik het land beschouwen als een zorg voor onze veiligheid, niet zozeer als een directe bedreiging". Inzake IS bevestigde Dunford zijn vertrouwen in de huidige strategie van de Amerikaanse regering, met name het opleiden van Iraakse en Syrische troepen. Dunford was eerder actief in Afghanistan en leidt momenteel de Amerikaanse marine. Hij zou legerbaas Martin Dempsey op 1 oktober kunnen opvolgen, maar daarvoor moet de Senaat nog het licht op groen zetten.Tijdens zijn ondervraging op donderdag werd hij vooral geprezen door de senatoren.(Belga/RR)