De Verenigde Staten hebben F-22 gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea gestuurd om er deel te nemen aan gezamenlijke militaire oefeningen. Dat meldt een Amerikaanse llegerverantwoordelijke. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de voorbije dagen hoog opgelopen.

De F-22 is een straaljager met zogenaamde 'stealth'-eigenschappen: het toestel is zeer moeilijk te detecteren op de radar. De vliegtuigen werden vanuit hun basis op het Japanse eiland Okinawa naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Osan gestuurd.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal willen de VS met een "demonstratie van het meest krachtige wapentuig" Noord-Korea van verdere provocaties doen afzien. De F-22 is een van de modernste jets van de Amerikaanse luchtmacht. Washington gaf afgelopen weekend aan de dreiging van Noord-Korea ernstig te nemen. De spanningen nemen toe sinds het noorden in december voor het eerst een langeafstandsraket lanceerde en vorige maand een nieuwe ondergrondse kernproef hield. De VN-veiligheidsraad breidde daarop de sancties tegen het land uit en de VS en Zuid-Korea hielden nieuwe militaire oefeningen in de regio. Recentelijk stuurden de VS ook B-52 bommenwerpers naar Zuid-Korea.

Zuid-Korea belooft 'krachtig antwoord' op Noord-Koreaanse provocaties

De Zuid-Koreaanse presidente Park Guen-hye heeft verklaard dat haar land "een krachtig antwoord" zal bieden op eventuele Noord-Koreaanse agressie. De presidente sprak met met leden van de legertop en neemt de oorlogstaal van Pyongyang naar eigen zeggen "zeer ernstig". "Als er provocaties tegen ons volk of ons land zouden plaatsvinden, moet het leger krachtig reageren in een vroeg stadium, zonder rekening te houden met politieke overwegingen", zo werd Park Guen-hye in de Zuid-Koreaanse media geciteerd.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland gaan crescendo sinds het communistische regime eind vorig jaar voor het eerst een langeafstandsraket lanceerde. In februari volgde een ondergrondse kernproef. Zuid-Korea en de VS reageerden vorige week met een militaire oefening waarbij Amerikaanse bommenwerpers oefenmunitie dropten op een doelwit nabij de grens. Twee Amerikaanse B-2 'stealth'-bommenwerpers namen deel aan een militaire oefening. De toestellen waren in de VS vertrokken, vlogen langs het schiereiland en dropten oefenmunitie op een doelwit in Zuid-Korea.

Het communistische noorden reageerde furieus. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaf het leger de opdracht om raketten in staat van paraatheid te brengen om te gebruiken tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Een dag later zei het land "in oorlog" te zijn met Zuid-Korea. (Belga/SD)

De Verenigde Staten hebben F-22 gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea gestuurd om er deel te nemen aan gezamenlijke militaire oefeningen. Dat meldt een Amerikaanse llegerverantwoordelijke. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de voorbije dagen hoog opgelopen. De F-22 is een straaljager met zogenaamde 'stealth'-eigenschappen: het toestel is zeer moeilijk te detecteren op de radar. De vliegtuigen werden vanuit hun basis op het Japanse eiland Okinawa naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Osan gestuurd. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal willen de VS met een "demonstratie van het meest krachtige wapentuig" Noord-Korea van verdere provocaties doen afzien. De F-22 is een van de modernste jets van de Amerikaanse luchtmacht. Washington gaf afgelopen weekend aan de dreiging van Noord-Korea ernstig te nemen. De spanningen nemen toe sinds het noorden in december voor het eerst een langeafstandsraket lanceerde en vorige maand een nieuwe ondergrondse kernproef hield. De VN-veiligheidsraad breidde daarop de sancties tegen het land uit en de VS en Zuid-Korea hielden nieuwe militaire oefeningen in de regio. Recentelijk stuurden de VS ook B-52 bommenwerpers naar Zuid-Korea.Zuid-Korea belooft 'krachtig antwoord' op Noord-Koreaanse provocaties De Zuid-Koreaanse presidente Park Guen-hye heeft verklaard dat haar land "een krachtig antwoord" zal bieden op eventuele Noord-Koreaanse agressie. De presidente sprak met met leden van de legertop en neemt de oorlogstaal van Pyongyang naar eigen zeggen "zeer ernstig". "Als er provocaties tegen ons volk of ons land zouden plaatsvinden, moet het leger krachtig reageren in een vroeg stadium, zonder rekening te houden met politieke overwegingen", zo werd Park Guen-hye in de Zuid-Koreaanse media geciteerd. De spanningen op het Koreaanse schiereiland gaan crescendo sinds het communistische regime eind vorig jaar voor het eerst een langeafstandsraket lanceerde. In februari volgde een ondergrondse kernproef. Zuid-Korea en de VS reageerden vorige week met een militaire oefening waarbij Amerikaanse bommenwerpers oefenmunitie dropten op een doelwit nabij de grens. Twee Amerikaanse B-2 'stealth'-bommenwerpers namen deel aan een militaire oefening. De toestellen waren in de VS vertrokken, vlogen langs het schiereiland en dropten oefenmunitie op een doelwit in Zuid-Korea. Het communistische noorden reageerde furieus. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaf het leger de opdracht om raketten in staat van paraatheid te brengen om te gebruiken tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Een dag later zei het land "in oorlog" te zijn met Zuid-Korea. (Belga/SD)