Een militaire actie tegen het nucleaire programma van Iran kan zware gevolgen hebben voor de regio, zonder garantie dat Teheran zijn project stopzet. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, gezegd tijdens een persconferentie.

Iran dreigt ondertussen met een krachtig antwoord op elke aanval of bedreiging. Volgens de Amerikaanse minister Panetta zou een militaire actie het Iraanse nucleaire programma slechts met drie jaar vertragen en moet dergelijke actie slechts in laatste instantie overwogen worden. "We moeten voorzichtig zijn in verband met mogelijke ongewilde gevolgen, waarbij niet alleen Iran niet zou afzien van zijn project, maar waarbij er ook zware gevolgen zijn voor de hele regio en voor de Amerikaanse troepen in die regio", luidde het.

De baas van het Pentagon voegde wel toe dat de internationale gemeenschap "de zwaarste sancties" moet toepassen tegen Teheran. Vanuit Israël kwamen er de voorbije dagen dreigementen over een militaire aanval tegen Iraanse nucleaire installaties. Die kwamen er nadat het VN-agentschap voor atoomenergie (IAEA) in een rapport had verklaard over "geloofwaardige" informatie te beschikken dat het nucleaire programma van Teheran naast een civiele ook een militaire component heeft.

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei verwittigde de landen die Iran zouden willen aanvallen al dat het "met al zijn kracht" zal reageren op elke militaire aanval of zelfs dreigement vanwege Israël of de Verenigde Staten. (Belga/INM)

Een militaire actie tegen het nucleaire programma van Iran kan zware gevolgen hebben voor de regio, zonder garantie dat Teheran zijn project stopzet. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, gezegd tijdens een persconferentie. Iran dreigt ondertussen met een krachtig antwoord op elke aanval of bedreiging. Volgens de Amerikaanse minister Panetta zou een militaire actie het Iraanse nucleaire programma slechts met drie jaar vertragen en moet dergelijke actie slechts in laatste instantie overwogen worden. "We moeten voorzichtig zijn in verband met mogelijke ongewilde gevolgen, waarbij niet alleen Iran niet zou afzien van zijn project, maar waarbij er ook zware gevolgen zijn voor de hele regio en voor de Amerikaanse troepen in die regio", luidde het. De baas van het Pentagon voegde wel toe dat de internationale gemeenschap "de zwaarste sancties" moet toepassen tegen Teheran. Vanuit Israël kwamen er de voorbije dagen dreigementen over een militaire aanval tegen Iraanse nucleaire installaties. Die kwamen er nadat het VN-agentschap voor atoomenergie (IAEA) in een rapport had verklaard over "geloofwaardige" informatie te beschikken dat het nucleaire programma van Teheran naast een civiele ook een militaire component heeft. De Iraanse ayatollah Ali Khamenei verwittigde de landen die Iran zouden willen aanvallen al dat het "met al zijn kracht" zal reageren op elke militaire aanval of zelfs dreigement vanwege Israël of de Verenigde Staten. (Belga/INM)