VS: Petraeus-seksschandaal groeit uit tot realitysoap

© Reuters

Het seksschandaal rond CIA-baas David Petraeus is een mix van spionageroman en realityshow. John Allen, de andere generaal die vermoedelijk een scheve schaats reed, eindigt mogelijk voor de krijgsraad.

Het seksschandaal brengt de VS steeds meer in verlegenheid. David Petraeus wordt deze week in de Senaat verwacht om te getuigen over de moordpartij op het Amerikaanse diplomatieke personeel op 11 september in Benghazi (Libië). Generaal John Allen, nu nog de baas van de Navo-troepen in Afghanistan, ziet zijn aanstelling als Navo-opperbevelhebber in Europa in het gedrang komen. Daarmee liggen de reputaties van twee van Amerika’s meest gerespecteerde militairen aan diggelen.

Ter herinnering: CIA-baas en gepensioneerd generaal David Petraeus nam eind vorige week ontslag omwille van een buitenechtelijke affaire met zijn biografe Paul Broadwell. De FBI kwam die affaire op het spoor via een andere vrouw, Jill Kelley. Die zou dreigmails gekregen hebben van Broadwell, die haar als een rivale zag (beide vrouwen zijn getrouwd).

Vervolgens bleek dat Kelley er vermoedelijk niet een verhouding op na hield met Petraeus, maar wel met Allen. Die slaagde erin om op drie jaar tijd twintig- tot dertigduizend pagina’s e-mails uit te wisselen met haar.

Krijgsraad

Terwijl Petraeus ontslag nam, blijft Allen voorlopig op post in Afghanistan. De zaak kan voor hem echter nog beroerde eindigen als voor Petraeus, die zijn voorganger was in Afghanistan en voordien de Amerikaanse bevelhebber in Irak. Volgens de website Politico is het goed mogelijk dat Allen voor de krijgsraad eindigt.

Petraeus’ affaire met Broadwell begon nadat hij het leger verliet om de CIA te gaan leiden. Allen is nog steeds in actieve dienst. Dat maakt de zaak voor hem ernstiger, want voor gewone burgers is overspel niet illegaal, maar voor militairen wel. Zo bepaalt alleszins de ‘Uniform Code of Military Justice’, de Amerikaanse militaire wet.

Of het zo ver komt, valt te bezien. Allen zelf zegt dat hij niets verkeerd gedaan heeft. Zijn mailverkeer met Kelley zou niet meer zijn geweest dan relatief onschuldig geflirt. Jill Kelley is “niet meer dan een rijke society-figuur die zich verveelt”, zegt een anonieme intimus van Allen aan CNN.

Halfnaakte foto’s

De FBI stootte op de affaire tussen Broadwell en Petraeus nadat Kelley bij een bevriende FBI-agent had geklaagd over de dreigmails die ze van Broadwell kreeg. Die waren anoniem verstuurd en beschuldigden Kelley ervan dat ze ongepaste dingen deed met Petraeus en ander generaals op het Central Command-hoofdkwartier op de luchtmachtbasis MacDill in Tampa (Florida).

Kelley diende geen formele klacht in, maar vertelde een bevriende FBI-agent over de mails. Die nam zelf het initiatief om een onderzoek te beginnen.

Op die manier kwam de FBI de berichten op het spoor tussen Petraeus en Broadwell. Die waren naar verluidt behoorlijk pikant. De FBI wist eerst niet dat om Petraeus ging. Hij gebruikte een valse naam. Hij en Broadwell logden in op dezelfde e-mailaccount, schreven daar berichten, maar verstuurden ze niet. Zo konden ze simpelweg elkaars onverstuurde berichten lezen – een techniek die naar verluidt ook door Al-Qaeda gebruikt wordt.

Van suggestief mailverkeer kende de FBI-agent (zijn indetiteit is vooralsnog onbekend) overigens zelf ook wat. Voor de zaak aan het rollen ging, zou hij halfnaakte foto’s van zichzelf naar Kelley gestuurd hebben. Bijgevolg waren zijn oversten bij de FBI ongerust dat hij geobsedeerd was geraakt door de zaak.

Nationale veiligheid

Vraag is: in hoeverre is de nationale veiligheid van de VS in het gedrang gekomen? Als CIA-baas maakte Petraeus, een getrouwd man met tot een paar dagen geleden een vlekkeloze reputatie, zichzelf in ieder geval kwetsbaar voor chantage.

Een ander heet hangijzer: is er tussen de generaals en hun maîtresses geheime informatie uitgewisseld? In de dreigmails van Paula Broadwell aan Jill Kelley zouden volgens bronnen die anonieme praatten met de Amerikaanse media details staan over generaal Petraeus’ agenda. Probleem is: delen van Petraeus agenda zijn geheim.

Ook de duizenden pagina’s mailverkeer tussen Allen en Kelley zijn problematisch. Wat stond daarin? En hoe kon Allen zijn werk naar behoren doen als hij dagelijks tientallen e-mails uitwisselde met Kelley?

Volgens een anonieme hoge regeringsbron die door de krant The Washington Post geciteerd werd, valt dat allemaal mee. Allen en Kelley zouden geen duizenden, maar honderden e-mails uitgewisseld worden. Het hoge aantal pagina’s zou te wijten zijn aan voorgaande berichten die telkens vasthangen aan nieuwe mails.

“De meeste waren routinezaken”, zei de anonieme functionaris. “Hij is nooit alleen geweest met haar. Hebben ze een affaire gehad? Nee.”

Politiek circus

In ieder geval moet David Petraeus voor de Senaatscommissie Inlichtingendiensten komen getuigen over Benghazi. Mogelijk zou dat nog deze week gebeuren. Massale mediabelangstelling is verzekerd. Washingtonwatchers voorspellen ‘een circus’.

De leden van die commissie zijn alvast verontwaardigd dat ze niet eerder gebrieft waren. Daarover zal de FBI zich moeten komen verantwoorden.

Vreemd genoeg waren er wel degelijk politici in Washington die van de zaak afwisten. De FBI-agent zou David Reichert, een Republikeinse Congresman uit de staat Washington, op de hoogte gebracht hebben over zijn onderzoek. Reichert bracht de agent in contact met Eric Cantor, de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden. Cantor liet zijn medewerkers vervolgens contact opnemen met Robert Mueller, de directeur van de FBI. Voor zover bekend is, gebeurde er vervolgens niets met de informatie.

Allens benoeming tot opperbevelhebber van de Navo in Europa is voorlopig in de diepvries gestopt. De hoorzitting daarover die voorzien was voor donderdag gaat niet door. Als het er genoeg bewijsmateriaal is voor een militaire hoorzitting die moet bepalen of Allen voor de krijgsraad moet verschijnen, zal hij zo goed als zeker uit zijn post in Kaboel ontzet worden, schrijft Politico. Schuldig of niet, dat zou wellicht het einde van zijn carrière betekenen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content