Het Huis sprak zich over de zaak uit door middel van een amendement op de nieuwe Amerikaanse Defensiewet. Dat stelt dat het leger zijn budget niet mag gebruiken om gevolg te geven aan het recente rapport van het IPCC (het klimaatpanel van de VS), het nationale klimaatrapport van de Amerikaanse regering en een aantal andere teksten die stellen dat klimaatverandering bestaat, door de mens veroorzaakt wordt en een groeiend probleem is.

Ideologische samenzwering

Het amendement werd haast zonder uitzondering goedgekeurd door de Republikeinse meerderheid in het Huis. Onder Republikeinen in de VS bestaat een groeiden consensus dat klimaatverandering niet bestaat of alleszins niet door de mens veroorzaakt wordt. Dat nagenoeg alle wetenschappelijke data het tegendeel aantoont, zien veel Republikeinen als een ideologische samenzwering om de overheid meer macht te geven en de belastingen te verhogen.

"Dit amendement zal verhinderen dat Defensie de kost opgelegd krijgt van het klimaatbeleid van de regering-Obama", stelde indiener David McKinley, een Republikein uit de steenkoolstaat West Virginia in een nota aan zijn partijgenoten die lekte in de Amerikaanse pers. "Waarom zouden me, met alle onrust in de wereld, fondsen afleiden van de missie van ons leger om onze nationale veiligheid te beschermen, om een politieke ideologie te steunen?"

Volgens de democraten zijn het echter net de Republikeinen die zich door ideologie laten leiden. Zij stellen dat de Republikeinse partij hoe langer hoe meer ten prooi valt aan een anti-wetenschappelijke houding die haar blind maakt voor feiten.

De Democratische Congresmannen Henry Waxman en Bobby Rush noemen de Republikeinse houding 'onverantwoordelijk'. In een brief aan hun collega's stellen zij dat "de wetenschap ontkennen niets zal oplossen."

Terrorisme en ander geweld

Het Pentagon zelf heeft de laatste jaren alvast herhaaldelijk laten horend dat het klimaatverandering als een bedreiging voor de VS en de wereldvrede ziet.

In het vierjaarlijkse defensierapport uit 2010 linkte het Pentagon klimaatverandering al aan nationale veiligheid en stelde het dat global warming een grote invloed zal hebben op het soort taken dat het Amerikaanse leger uitvoert en de manier waarop het dat doet.

Een militair rapport eerder dit jaar noemde global warming een threat multiplier ('dreigingsvermenigvuldiger'), die kan zorgen voor meer extreem weer, armoede, milieuproblemen, politieke instabiliteit en sociale spanningen. En dat zijn volgens het Pentagon "omstandigheden die terrorisme en andere vormen van geweld in de hand kunnen werken."

Of dit amendement van het Huis van Afgevaardigden ooit kracht van wet krijgt, is twijfelachtig. Wellicht sneuvelt het in de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben. Maar het toont wel aan hoe moeilijk het voor de VS, een van de grootste klimaatvervuilers ter wereld, is om maatregelen te nemen om zijn CO2-uitstoot te reduceren. Daar zijn namelijk beide parlementaire kamers voor nodig.

Het Huis sprak zich over de zaak uit door middel van een amendement op de nieuwe Amerikaanse Defensiewet. Dat stelt dat het leger zijn budget niet mag gebruiken om gevolg te geven aan het recente rapport van het IPCC (het klimaatpanel van de VS), het nationale klimaatrapport van de Amerikaanse regering en een aantal andere teksten die stellen dat klimaatverandering bestaat, door de mens veroorzaakt wordt en een groeiend probleem is.Het amendement werd haast zonder uitzondering goedgekeurd door de Republikeinse meerderheid in het Huis. Onder Republikeinen in de VS bestaat een groeiden consensus dat klimaatverandering niet bestaat of alleszins niet door de mens veroorzaakt wordt. Dat nagenoeg alle wetenschappelijke data het tegendeel aantoont, zien veel Republikeinen als een ideologische samenzwering om de overheid meer macht te geven en de belastingen te verhogen."Dit amendement zal verhinderen dat Defensie de kost opgelegd krijgt van het klimaatbeleid van de regering-Obama", stelde indiener David McKinley, een Republikein uit de steenkoolstaat West Virginia in een nota aan zijn partijgenoten die lekte in de Amerikaanse pers. "Waarom zouden me, met alle onrust in de wereld, fondsen afleiden van de missie van ons leger om onze nationale veiligheid te beschermen, om een politieke ideologie te steunen?"Volgens de democraten zijn het echter net de Republikeinen die zich door ideologie laten leiden. Zij stellen dat de Republikeinse partij hoe langer hoe meer ten prooi valt aan een anti-wetenschappelijke houding die haar blind maakt voor feiten. De Democratische Congresmannen Henry Waxman en Bobby Rush noemen de Republikeinse houding 'onverantwoordelijk'. In een brief aan hun collega's stellen zij dat "de wetenschap ontkennen niets zal oplossen." Het Pentagon zelf heeft de laatste jaren alvast herhaaldelijk laten horend dat het klimaatverandering als een bedreiging voor de VS en de wereldvrede ziet.In het vierjaarlijkse defensierapport uit 2010 linkte het Pentagon klimaatverandering al aan nationale veiligheid en stelde het dat global warming een grote invloed zal hebben op het soort taken dat het Amerikaanse leger uitvoert en de manier waarop het dat doet.Een militair rapport eerder dit jaar noemde global warming een threat multiplier ('dreigingsvermenigvuldiger'), die kan zorgen voor meer extreem weer, armoede, milieuproblemen, politieke instabiliteit en sociale spanningen. En dat zijn volgens het Pentagon "omstandigheden die terrorisme en andere vormen van geweld in de hand kunnen werken." Of dit amendement van het Huis van Afgevaardigden ooit kracht van wet krijgt, is twijfelachtig. Wellicht sneuvelt het in de Senaat, waar de Democraten de meerderheid hebben. Maar het toont wel aan hoe moeilijk het voor de VS, een van de grootste klimaatvervuilers ter wereld, is om maatregelen te nemen om zijn CO2-uitstoot te reduceren. Daar zijn namelijk beide parlementaire kamers voor nodig.