"Alles wat we zien is een beetje onrustwekkender dan we eerst dachten", zei Anne Schuchat van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens Schuchat hebben onderzoekers ontdekt dat de mug die de ziekte verspreidt in 30 Amerikaanse staten aanwezig zou kunnen zijn, en niet in twaalf zoals eerst werd gedacht. Het zikavirus veroorzaakt bij de meeste patiënten enkel wat lichte griepsymptomen. Maar de uitbraak heeft internationale bezorgdheid veroorzaakt, omdat het virus verband lijkt te houden met geboorteafwijkingen bij baby's, alsook met het syndroom van Guillain-Barré.

"We leerden ook dat het virus waarschijnlijk een probleem is tijdens het grootste deel van de zwangerschap, en niet enkel tijdens de eerste drie maanden", aldus nog Schuchat.

Puerto Rico

Het virus komt voornamelijk voor in Latijns-Amerika, in Brazilië in het bijzonder, maar heeft zich ook verspreid naar verschillende Amerikaanse gebieden zoals Puerto Rico en de Virgin Islands. De gezondheidsambtenaren zijn volgens Schuchat "redelijk bezorgd" over Puerto Rico. "We denken dat er honderdduizenden gevallen van het zikavirus kunnen zijn in Puerto Rico en misschien honderden besmette baby's".

Het Witte Huis kondigde vorige week aan dat het 589 miljoen dollar zou verschuiven om het zikavirus te bestrijden, omdat het Congres niet wilde ingaan op het verzoek om 1,9 miljard dollar vrij te maken. Het grootste deel van het geld was aanvankelijk bedoeld voor de strijd tegen ebola, en zal nu gebruikt worden voor de ontwikkeling van een vaccin, steun aan besmette zwangere vrouwen, muggenbestrijding en het in kaart brengen van de verspreiding van de ziekte.

(Belga/RR)

"Alles wat we zien is een beetje onrustwekkender dan we eerst dachten", zei Anne Schuchat van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens Schuchat hebben onderzoekers ontdekt dat de mug die de ziekte verspreidt in 30 Amerikaanse staten aanwezig zou kunnen zijn, en niet in twaalf zoals eerst werd gedacht. Het zikavirus veroorzaakt bij de meeste patiënten enkel wat lichte griepsymptomen. Maar de uitbraak heeft internationale bezorgdheid veroorzaakt, omdat het virus verband lijkt te houden met geboorteafwijkingen bij baby's, alsook met het syndroom van Guillain-Barré. "We leerden ook dat het virus waarschijnlijk een probleem is tijdens het grootste deel van de zwangerschap, en niet enkel tijdens de eerste drie maanden", aldus nog Schuchat. Het virus komt voornamelijk voor in Latijns-Amerika, in Brazilië in het bijzonder, maar heeft zich ook verspreid naar verschillende Amerikaanse gebieden zoals Puerto Rico en de Virgin Islands. De gezondheidsambtenaren zijn volgens Schuchat "redelijk bezorgd" over Puerto Rico. "We denken dat er honderdduizenden gevallen van het zikavirus kunnen zijn in Puerto Rico en misschien honderden besmette baby's". Het Witte Huis kondigde vorige week aan dat het 589 miljoen dollar zou verschuiven om het zikavirus te bestrijden, omdat het Congres niet wilde ingaan op het verzoek om 1,9 miljard dollar vrij te maken. Het grootste deel van het geld was aanvankelijk bedoeld voor de strijd tegen ebola, en zal nu gebruikt worden voor de ontwikkeling van een vaccin, steun aan besmette zwangere vrouwen, muggenbestrijding en het in kaart brengen van de verspreiding van de ziekte.(Belga/RR)