De Amerikaanse autoriteiten onderschepten in september al verdachte pakketten die vanuit Jemen naar Chicago waren gestuurd. De pakketten bevatten onder andere boeken en een computerschijf, maar geen explosieven.

Dat melden Amerikaanse en Britse media, die zich baseren op een anonieme Amerikaanse functionaris. Mogelijk ging het om een 'testzending' voor de bompakketten die afgelopen week werden ontdekt.

Test

De pakketten waren volgens de bron verzonden door iemand met banden met Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland. Vermoedelijk was het de bedoeling om te testen hoe lang ze onderweg zouden zijn tot hun bestemming.

Vorige week werden in Groot-Brittannië en Dubai bompakketten onderschept die synagogen in Chicago als bestemming hadden. Beide pakketten waren verzonden vanuit de Jemenitische hoofdstad Sana'a en door koeriersbedrijven UPS en FedEx per vliegtuig vervoerd.

Klopjacht

De Saudische twintiger Ibrahim Hassan al-Asiri geldt als hoofdverdachte in de zaak. Hij hielp ook bij het maken van de bom die een Nigeriaan op tweede kerstdag vorig jaar boven Detroit tot ontploffing wilde brengen.

Jemenitische troepen zijn dinsdag gestart met een grootschalige militaire operatie tegen schuilplaatsen van Al-Qaeda in twee provincies ten oosten van Sana'a. Het land wil Al-Asiri en de door Washington gezochte haatprediker Anwar al-Awlaki te pakken krijgen.

Verbod

Verschillende landen, waaronder België, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland, hebben intussen beslist om vracht via luchtverkeer uit Jemen te weren. Duitsland verbiedt ook passagiersvluchten die in Jemen vertrokken zijn.

Groot-Brittannië heeft ook een verbod op de aankomst van luchtvracht uit Somalië ingesteld, "wegens mogelijke contacten tussen Al-Qaeda in Jemen en terreurgroepen in Somalië."

De Amerikaanse autoriteiten onderschepten in september al verdachte pakketten die vanuit Jemen naar Chicago waren gestuurd. De pakketten bevatten onder andere boeken en een computerschijf, maar geen explosieven. Dat melden Amerikaanse en Britse media, die zich baseren op een anonieme Amerikaanse functionaris. Mogelijk ging het om een 'testzending' voor de bompakketten die afgelopen week werden ontdekt.Test De pakketten waren volgens de bron verzonden door iemand met banden met Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland. Vermoedelijk was het de bedoeling om te testen hoe lang ze onderweg zouden zijn tot hun bestemming. Vorige week werden in Groot-Brittannië en Dubai bompakketten onderschept die synagogen in Chicago als bestemming hadden. Beide pakketten waren verzonden vanuit de Jemenitische hoofdstad Sana'a en door koeriersbedrijven UPS en FedEx per vliegtuig vervoerd. Klopjacht De Saudische twintiger Ibrahim Hassan al-Asiri geldt als hoofdverdachte in de zaak. Hij hielp ook bij het maken van de bom die een Nigeriaan op tweede kerstdag vorig jaar boven Detroit tot ontploffing wilde brengen. Jemenitische troepen zijn dinsdag gestart met een grootschalige militaire operatie tegen schuilplaatsen van Al-Qaeda in twee provincies ten oosten van Sana'a. Het land wil Al-Asiri en de door Washington gezochte haatprediker Anwar al-Awlaki te pakken krijgen.Verbod Verschillende landen, waaronder België, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland, hebben intussen beslist om vracht via luchtverkeer uit Jemen te weren. Duitsland verbiedt ook passagiersvluchten die in Jemen vertrokken zijn. Groot-Brittannië heeft ook een verbod op de aankomst van luchtvracht uit Somalië ingesteld, "wegens mogelijke contacten tussen Al-Qaeda in Jemen en terreurgroepen in Somalië."