Het eerste bericht over een ontmoeting tussen Davis en de paus kwam er via Robert Moynihan, een journalist die al lang over het Vaticaan schrijft.

In zijn bericht kwam Kim Davis al aan het woord.

Het Vaticaan werkte trager. Daar werd het bericht eerst niet bevestigd. In de loop van woensdag kwam er toch bevestiging, zij het zonder dat het Vaticaan details vrijgaf.

Intussen hebben Kim Davis en haar advocaat, Mat Staver, op tv hun relaas gedaan. Het Vaticaan had hen gevraagd de ontmoeting stil te houden zolang het pauselijk bezoek aan de VS aan de gang was, "om de aandacht niet af te leiden".

Volgens Staver, die er zelf niet bij aanwezig was, heeft de ontmoeting tussen Kim Davis, haar echtgenoot en de paus "minder dan een kwartier geduurd".

'Binnengesmokkeld'

Het echtpaar Davis was donderdagnamiddag naar de ambassade van het Vaticaan in Washington gebracht, en in een anonieme auto "binnengesmokkeld".

De paus was vergezeld, volgens Staver, van veiligheidsagenten, adviseurs en fotografen die de ontmoeting vastlegden. De foto's zijn niet vrijgegeven.

Op ABC verwoordde Davis het als volgt : "Ik stak mijn hand uit en hij nam ze, en ik omhelsde hem en hij omhelsde mij. Hij zei: 'Bedankt voor je moed'. Er kwamen tranen uit mijn ogen. Ik ben niemand, dat iemand als hij me wenste te ontmoeten en te kennen, was bemoedigend".

Volgens de advocaat riep Franciscus Davis op om sterk te blijven.

Franciscus schonk het paar twee rozenkransen, een zwarte in een rood doosje en een witte in een wit doosje.

Davis, die wel van katholieken huize is maar is overgestapt naar een conservatief protestantste kerk, heeft de rozenkransen aan haar ouders gegeven.

'Recht op gewetensbezwaren'

Davis kwam begin september in het nieuws nadat ze systematisch geweigerd had huwelijkscertificaten uit te schrijven nu de wet van het land haar oplegt ook holebi's te laten huwen.

Ze tekende beroep aan, dat tot en met het hooggerechtshof werd verworpen. Uiteindelijk ging ze voor enkele dagen de gevangenis in, terwijl de rechter haar adjuncten opdracht gaf de wet uit te voeren.

Kim Davis, op de gevangenisfoto die werd vrijgegeven, REUTERS
Kim Davis, op de gevangenisfoto die werd vrijgegeven © REUTERS

Op een persconferentie in het gecharterd pauselijk vliegtuig, op de terugweg van de VS naar Rome, zei de paus dat "gewetensbezwaren een recht zijn dat deel is van elk mensenrecht", maar ging hij niet specifiek in op de zaak van de griffier.

Waarom de ontmoeting er kwam, en op wiens verzoek, is niet bekendgemaakt, maar Robert Moynehan, die de zaak uitbracht, schrijft dat de paus Davis wou hullen in "zijn beschermende mantel". Over de vraag of Franciscus met de ontmoeting zijn verzet tegen het homohuwelijk kracht wou bijzetten, dan wel het recht op gewetensbezwaren wou beklemtonen, verschillen de Vaticaanspecialisten van mening.

Het eerste bericht over een ontmoeting tussen Davis en de paus kwam er via Robert Moynihan, een journalist die al lang over het Vaticaan schrijft. In zijn bericht kwam Kim Davis al aan het woord.Het Vaticaan werkte trager. Daar werd het bericht eerst niet bevestigd. In de loop van woensdag kwam er toch bevestiging, zij het zonder dat het Vaticaan details vrijgaf.Intussen hebben Kim Davis en haar advocaat, Mat Staver, op tv hun relaas gedaan. Het Vaticaan had hen gevraagd de ontmoeting stil te houden zolang het pauselijk bezoek aan de VS aan de gang was, "om de aandacht niet af te leiden". Volgens Staver, die er zelf niet bij aanwezig was, heeft de ontmoeting tussen Kim Davis, haar echtgenoot en de paus "minder dan een kwartier geduurd".Het echtpaar Davis was donderdagnamiddag naar de ambassade van het Vaticaan in Washington gebracht, en in een anonieme auto "binnengesmokkeld". De paus was vergezeld, volgens Staver, van veiligheidsagenten, adviseurs en fotografen die de ontmoeting vastlegden. De foto's zijn niet vrijgegeven.Op ABC verwoordde Davis het als volgt : "Ik stak mijn hand uit en hij nam ze, en ik omhelsde hem en hij omhelsde mij. Hij zei: 'Bedankt voor je moed'. Er kwamen tranen uit mijn ogen. Ik ben niemand, dat iemand als hij me wenste te ontmoeten en te kennen, was bemoedigend".Volgens de advocaat riep Franciscus Davis op om sterk te blijven.Franciscus schonk het paar twee rozenkransen, een zwarte in een rood doosje en een witte in een wit doosje.Davis, die wel van katholieken huize is maar is overgestapt naar een conservatief protestantste kerk, heeft de rozenkransen aan haar ouders gegeven.Davis kwam begin september in het nieuws nadat ze systematisch geweigerd had huwelijkscertificaten uit te schrijven nu de wet van het land haar oplegt ook holebi's te laten huwen. Ze tekende beroep aan, dat tot en met het hooggerechtshof werd verworpen. Uiteindelijk ging ze voor enkele dagen de gevangenis in, terwijl de rechter haar adjuncten opdracht gaf de wet uit te voeren. Op een persconferentie in het gecharterd pauselijk vliegtuig, op de terugweg van de VS naar Rome, zei de paus dat "gewetensbezwaren een recht zijn dat deel is van elk mensenrecht", maar ging hij niet specifiek in op de zaak van de griffier.Waarom de ontmoeting er kwam, en op wiens verzoek, is niet bekendgemaakt, maar Robert Moynehan, die de zaak uitbracht, schrijft dat de paus Davis wou hullen in "zijn beschermende mantel". Over de vraag of Franciscus met de ontmoeting zijn verzet tegen het homohuwelijk kracht wou bijzetten, dan wel het recht op gewetensbezwaren wou beklemtonen, verschillen de Vaticaanspecialisten van mening.