De enige Amerikaan die doelbewust gedood zou zijn bij een drone-aanval is Anwar Al-Awlaki, de in San Diego geboren radicale moslimpredikant, die in 2011 geliquideerd werd in Jemen.

Al Awlaki zou aan de basis gelegen hebben van een aantal terreurdaden in de VS, waaronder de schietpartij van legerpsycholoog Nidal Malik Hasan in 2009 op de basis Fort Hood (Texas), waarbij dertien mensen omkwamen, de mislukte aanslag van de 'underwear bomber' Umar Farouk Abdulmutallab, die op Kerstdag 2009 probeerde om een verkeersvliegtuig op te blazen en de mislukte aanslag met een bomauto op Times Square in New York in 2010 van de Pakistaanse Amerikaan Faisal Shahzad.

Geen doelwit

Bij diezelfde drone-aanval kwam ook Al-Awlaki's zoon Abdulrahman om en een derde Amerikaan, Samir Khan. VS-burger Jude Mohammed werd gedood bij een aanval in Pakistan. Die laatste drie mannen waren zelf geen doelwit, schrijft minister van Justitie Eric Holder in een brief aan een aantal Amerikaanse parlementslenen waarop de krant The new York Times de hand kon leggen.

VS-president Barack Obama geeft donderdag een toespraak op de National Defense University in Washington. Volgens The New York Times zal hij daar nieuwe beperkingen op het gebruik van drones voorstellen.

Het commando over de onbemande toestellen zou verschuiven van de CIA naar Defensie. Aanvallen op buitenlandse terroristen zouden onderworpen worden aan dezelfde regels die gelden voor illegalen. Ze moeten een acute dreiging vormen en het moet onmogelijk zijn om ze te arresteren.

Obama zou het ook hebben over de het terreurgevangenenkamp in Guantánamo Bay op Cuba. Tijdens zijn eerste verkiezingscampagne in 2008 beloofde hij dat te sluiten, maar dat kreeg hij nooit voor elkaar.

De enige Amerikaan die doelbewust gedood zou zijn bij een drone-aanval is Anwar Al-Awlaki, de in San Diego geboren radicale moslimpredikant, die in 2011 geliquideerd werd in Jemen. Al Awlaki zou aan de basis gelegen hebben van een aantal terreurdaden in de VS, waaronder de schietpartij van legerpsycholoog Nidal Malik Hasan in 2009 op de basis Fort Hood (Texas), waarbij dertien mensen omkwamen, de mislukte aanslag van de 'underwear bomber' Umar Farouk Abdulmutallab, die op Kerstdag 2009 probeerde om een verkeersvliegtuig op te blazen en de mislukte aanslag met een bomauto op Times Square in New York in 2010 van de Pakistaanse Amerikaan Faisal Shahzad.Geen doelwit Bij diezelfde drone-aanval kwam ook Al-Awlaki's zoon Abdulrahman om en een derde Amerikaan, Samir Khan. VS-burger Jude Mohammed werd gedood bij een aanval in Pakistan. Die laatste drie mannen waren zelf geen doelwit, schrijft minister van Justitie Eric Holder in een brief aan een aantal Amerikaanse parlementslenen waarop de krant The new York Times de hand kon leggen. VS-president Barack Obama geeft donderdag een toespraak op de National Defense University in Washington. Volgens The New York Times zal hij daar nieuwe beperkingen op het gebruik van drones voorstellen. Het commando over de onbemande toestellen zou verschuiven van de CIA naar Defensie. Aanvallen op buitenlandse terroristen zouden onderworpen worden aan dezelfde regels die gelden voor illegalen. Ze moeten een acute dreiging vormen en het moet onmogelijk zijn om ze te arresteren. Obama zou het ook hebben over de het terreurgevangenenkamp in Guantánamo Bay op Cuba. Tijdens zijn eerste verkiezingscampagne in 2008 beloofde hij dat te sluiten, maar dat kreeg hij nooit voor elkaar.