Richard Glossip moest woensdag in de staatsgevangenis van Oklahoma om het leven worden gebracht via de injectie van een gifcocktail die bestaat uit drie verschillende middelen. Eerder op de dag had het hooggerechtshof een ultiem beroep afgewezen. Ook werd bekend dat de paus om een omzetting van de straf had gevraagd.

Maar dat alles wat niet wat gouverneur Mary Fallin dreef om alsnog een uitstel van 37 dagen te bevelen, wat betekent dat de executie pas op 6 november kan worden uitgevoerd.

Ze besliste tot dat uitstel nadat haar was gemeld dat de gevangenis tot executie zou overgaan met een middel dat onder meer in voedsel wordt gebruikt.

"In de laatste minuten rezen vragen over het terechtstellingsprotocol en over de chemische producten die in de dodelijke injectie gebruikt worden", aldus Fallin in een mededeling. Er komt een onderzoek naar de elementen in de dodelijke cocktail.

Derde uitstel

In principe wordt in Oklahoma als derde element aan de gifcocktail kaliumchloride toegevoegd, een element dat het hart tot stilstand brengt.

De gevangenisautoriteiten wilden volgens tv-zender NBC echter kaliumacetaat als derde element gebruiken, iets wat als additief in voedsel wordt gebruikt.

Kaliumacetaat komt niet voor in de protocollen voor terechtstellingen in de staat. Op welke basis de gevangenisdirectie bij het middel uitkwam, is niet duidelijk.

De terechtstelling van Glossip is sowieso al omstreden. De nu 52-jarige man werd ter dood veroordeeld voor de moord op de eigenaar van een motel in 1997. Maar er wordt ernstig getwijfeld aan zijn schuld, Glossip zelf, die al 17 jaar in de dodencel zit, heeft ook altijd zijn onschuld staande gehouden. Zijn executie werd twee weken geleden nog te elfder ure uitgesteld, om de rechtbank de tijd te geven om nieuw bewijsmateriaal in zijn zaak te onderzoeken. Ook in januari was Glossip al op het allerlaatste moment aan een executie ontsnapt. Toen lag het gebruik van het middel midazolam aan de basis van het uitstel. Een executie met dat middel had geleid tot een doodstrijd van bijna een uur bij een vorige geëxecuteerde.

(Belga/RR)

Richard Glossip moest woensdag in de staatsgevangenis van Oklahoma om het leven worden gebracht via de injectie van een gifcocktail die bestaat uit drie verschillende middelen. Eerder op de dag had het hooggerechtshof een ultiem beroep afgewezen. Ook werd bekend dat de paus om een omzetting van de straf had gevraagd.Maar dat alles wat niet wat gouverneur Mary Fallin dreef om alsnog een uitstel van 37 dagen te bevelen, wat betekent dat de executie pas op 6 november kan worden uitgevoerd. Ze besliste tot dat uitstel nadat haar was gemeld dat de gevangenis tot executie zou overgaan met een middel dat onder meer in voedsel wordt gebruikt. "In de laatste minuten rezen vragen over het terechtstellingsprotocol en over de chemische producten die in de dodelijke injectie gebruikt worden", aldus Fallin in een mededeling. Er komt een onderzoek naar de elementen in de dodelijke cocktail.In principe wordt in Oklahoma als derde element aan de gifcocktail kaliumchloride toegevoegd, een element dat het hart tot stilstand brengt.De gevangenisautoriteiten wilden volgens tv-zender NBC echter kaliumacetaat als derde element gebruiken, iets wat als additief in voedsel wordt gebruikt.Kaliumacetaat komt niet voor in de protocollen voor terechtstellingen in de staat. Op welke basis de gevangenisdirectie bij het middel uitkwam, is niet duidelijk. De terechtstelling van Glossip is sowieso al omstreden. De nu 52-jarige man werd ter dood veroordeeld voor de moord op de eigenaar van een motel in 1997. Maar er wordt ernstig getwijfeld aan zijn schuld, Glossip zelf, die al 17 jaar in de dodencel zit, heeft ook altijd zijn onschuld staande gehouden. Zijn executie werd twee weken geleden nog te elfder ure uitgesteld, om de rechtbank de tijd te geven om nieuw bewijsmateriaal in zijn zaak te onderzoeken. Ook in januari was Glossip al op het allerlaatste moment aan een executie ontsnapt. Toen lag het gebruik van het middel midazolam aan de basis van het uitstel. Een executie met dat middel had geleid tot een doodstrijd van bijna een uur bij een vorige geëxecuteerde. (Belga/RR)