De Amerikaanse en Russische presidenten Barack Obama en Dmitri Medvedev hebben vrijdag een akkoord bereikt over een nieuw START-verdrag.

Obama en Medvedev raakten het tijdens een telefoongesprek eens over de laatste details, laat het Witte Huis weten.

Het akkoord vervangt het huidige Strategic Arms Reduction Treaty (START), dat dateert van 1991 en eind dit jaar vervalt. Beide staatshoofden zullen het akkoord op 8 april in de Tsjechische hoofdstad Praag ondertekenen.

Het akkoord bepaalt dat Washington en Moskou elk maximaal 1.550 kernkoppen mogen bezitten. Dat is bijna drie kwart onder het niveau van het eerste START-verdrag.

Geschat wordt dat de Verenigde Staten momenteel over meer dan 2.000 strategische kernwapens beschikken, Rusland meer dan 2.500.

De Amerikaanse en Russische presidenten Barack Obama en Dmitri Medvedev hebben vrijdag een akkoord bereikt over een nieuw START-verdrag. Obama en Medvedev raakten het tijdens een telefoongesprek eens over de laatste details, laat het Witte Huis weten. Het akkoord vervangt het huidige Strategic Arms Reduction Treaty (START), dat dateert van 1991 en eind dit jaar vervalt. Beide staatshoofden zullen het akkoord op 8 april in de Tsjechische hoofdstad Praag ondertekenen. Het akkoord bepaalt dat Washington en Moskou elk maximaal 1.550 kernkoppen mogen bezitten. Dat is bijna drie kwart onder het niveau van het eerste START-verdrag. Geschat wordt dat de Verenigde Staten momenteel over meer dan 2.000 strategische kernwapens beschikken, Rusland meer dan 2.500.