Christopher Wilkins werd schuldig bevonden aan dubbele moord in 2005. Een drugdealer had hem voor 20 dollar een kiezelsteentje verkocht in plaats van crack. Toen Wilkins zich ging beklagen, lachte de dealer hem uit. Wilkins schoot hem samen met een man die toevallig in de buurt was dood. Tijdens zijn ondervraging bekende hij dat hij de vorige dag nog iemand doodgeschoten had.

"Ik weet dat het slechte beslissingen zijn", verklaarde hij op zijn proces, "maar ik maak ze toch".

Zijn advocaat had gehoopt dat eerlijkheid de jury milder zou stemmen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Urgente oproepen om uitstel van de doodstraf bij het Hooggerechtshof van Texas leverden niets op.

De 48-jarige man werd woensdag om 18.29 uur (donderdag 1.29 uur Belgische tijd) terechtgesteld in de gevangenis van Huntsville, zo zei een woordvoerder.

Volgens USA Today waren zijn laatste woorden: "Ik heb spijt". Dat zei hij aan twee nabestaanden van een van zijn slachtoffers.

Chemische producten

In de hele VS werden er vorig jaar 20 executies uitgevoerd. Texas is traditioneel de staat die het meeste executies uitvoert, maar voerde er in 2016 met zeven executies twee minder uit dan Georgia. Net als andere staten die de doodstraf uitvoeren kampt Texas met een tekort aan de stoffen die gebruikt worden voor de dodelijke injecties, omdat (de vooral Europese) farmaceutische bedrijven weigeren ze af te leveren. De Texaanse autoriteiten hebben de Food and Drug Administration (FDA) vorige week gedagvaard, omdat die de staat belet de dodelijke producten in te voeren.

In oktober 2015 probeerden Texas en Arizona in het geheim natriumthiopental te importeren vanuit India, maar de FDA nam ze in beslag omdat ze het gebruik van de stof voor executies illegaal achtte.

Het debat over de injecties zal deze maand vermoedelijk weer opleven, aangezien Virginia en Ohio executies met midazolam gaan uitvoeren. Dat product is erg controversieel omdat gevangenen die het in het verleden toegediend kregen stikten en duidelijk pijn leden tijdens hun executie.

(Belga/RR)

Christopher Wilkins werd schuldig bevonden aan dubbele moord in 2005. Een drugdealer had hem voor 20 dollar een kiezelsteentje verkocht in plaats van crack. Toen Wilkins zich ging beklagen, lachte de dealer hem uit. Wilkins schoot hem samen met een man die toevallig in de buurt was dood. Tijdens zijn ondervraging bekende hij dat hij de vorige dag nog iemand doodgeschoten had. "Ik weet dat het slechte beslissingen zijn", verklaarde hij op zijn proces, "maar ik maak ze toch". Zijn advocaat had gehoopt dat eerlijkheid de jury milder zou stemmen, maar dat bleek niet zo te zijn.Urgente oproepen om uitstel van de doodstraf bij het Hooggerechtshof van Texas leverden niets op. De 48-jarige man werd woensdag om 18.29 uur (donderdag 1.29 uur Belgische tijd) terechtgesteld in de gevangenis van Huntsville, zo zei een woordvoerder. Volgens USA Today waren zijn laatste woorden: "Ik heb spijt". Dat zei hij aan twee nabestaanden van een van zijn slachtoffers. In de hele VS werden er vorig jaar 20 executies uitgevoerd. Texas is traditioneel de staat die het meeste executies uitvoert, maar voerde er in 2016 met zeven executies twee minder uit dan Georgia. Net als andere staten die de doodstraf uitvoeren kampt Texas met een tekort aan de stoffen die gebruikt worden voor de dodelijke injecties, omdat (de vooral Europese) farmaceutische bedrijven weigeren ze af te leveren. De Texaanse autoriteiten hebben de Food and Drug Administration (FDA) vorige week gedagvaard, omdat die de staat belet de dodelijke producten in te voeren. In oktober 2015 probeerden Texas en Arizona in het geheim natriumthiopental te importeren vanuit India, maar de FDA nam ze in beslag omdat ze het gebruik van de stof voor executies illegaal achtte. Het debat over de injecties zal deze maand vermoedelijk weer opleven, aangezien Virginia en Ohio executies met midazolam gaan uitvoeren. Dat product is erg controversieel omdat gevangenen die het in het verleden toegediend kregen stikten en duidelijk pijn leden tijdens hun executie.(Belga/RR)