De Amerikaanse schatkist heeft gewaarschuwd voor mogelijk "catastrofale gevolgen" als het schuldenplafond van het land niet wordt verhoogd. De Verenigde Staten zouden dan in feite in wanbetaling zijn, "een nooit geziene situatie", klonk het. De impact daarvan zou zwaarder zijn dan de financiële crisis in 2008.

Deadline

In een rapport van het ministerie van Financiën wordt een concreet beeld geschetst wat er zal gebeuren na 17 oktober, als het Congres er niet in zou slagen een akkoord te vinden over het opheffen van het Amerikaanse schuldenplafond. "De kredietmarkt zou opdrogen, de dollar zal ineenstuiken en de rente van de VS zal exploderen, met een financiële crisis en een recessie tot gevolg, mogelijk erger dan in 2008."

"Zoals we gezien hebben in het verleden, zorgt een periode van onzekerheid over het feit of ons land er nog in zal slagen zijn rekeningen volledig en op tijd te betalen, voor schade aan de economie," waarschuwde minister van Financiën Jacob Lew. Volgens hem mag men niet wachten tot de laatste minuut om het schuldenplafond op te trekken.

Dat plafond is vastgelegd op 16.700 miljard dollar en de Republikeinen, in de meerderheid in de Kamer, weigeren het te verhogen zonder toegevingen van president Obama.

Wereldeconomie

Ook IMF-voorzitter Lagarde waarschuwde de VS voor "zware economische problemen" als de deadline van 17 oktober zou worden overschreden zonder oplossing. "De huidige sluiting van de overheid is al heel erg, maar als men er niet in slaagt om het schuldenplafond te verhogen, zullen de gevolgen veel erger zijn, niet alleen voor de Amerikaanse economie, maar voor de hele wereld."

Het land moet zijn begrotingshervorming volgens Lagarde versnellen, met minder maatregelen op korte termijn, maar meer besparingen en hervormingen op lange termijn. (Belga/TE)

De Amerikaanse schatkist heeft gewaarschuwd voor mogelijk "catastrofale gevolgen" als het schuldenplafond van het land niet wordt verhoogd. De Verenigde Staten zouden dan in feite in wanbetaling zijn, "een nooit geziene situatie", klonk het. De impact daarvan zou zwaarder zijn dan de financiële crisis in 2008. In een rapport van het ministerie van Financiën wordt een concreet beeld geschetst wat er zal gebeuren na 17 oktober, als het Congres er niet in zou slagen een akkoord te vinden over het opheffen van het Amerikaanse schuldenplafond. "De kredietmarkt zou opdrogen, de dollar zal ineenstuiken en de rente van de VS zal exploderen, met een financiële crisis en een recessie tot gevolg, mogelijk erger dan in 2008.""Zoals we gezien hebben in het verleden, zorgt een periode van onzekerheid over het feit of ons land er nog in zal slagen zijn rekeningen volledig en op tijd te betalen, voor schade aan de economie," waarschuwde minister van Financiën Jacob Lew. Volgens hem mag men niet wachten tot de laatste minuut om het schuldenplafond op te trekken.Dat plafond is vastgelegd op 16.700 miljard dollar en de Republikeinen, in de meerderheid in de Kamer, weigeren het te verhogen zonder toegevingen van president Obama.Ook IMF-voorzitter Lagarde waarschuwde de VS voor "zware economische problemen" als de deadline van 17 oktober zou worden overschreden zonder oplossing. "De huidige sluiting van de overheid is al heel erg, maar als men er niet in slaagt om het schuldenplafond te verhogen, zullen de gevolgen veel erger zijn, niet alleen voor de Amerikaanse economie, maar voor de hele wereld."Het land moet zijn begrotingshervorming volgens Lagarde versnellen, met minder maatregelen op korte termijn, maar meer besparingen en hervormingen op lange termijn. (Belga/TE)