Mark Lippert (42), die pas vorig jaar in Zuid-Korea werd aangesteld, was volgens plaatselijke media aanwezig op een een ontbijtvergadering in het Sejong-centrum, een kunstencentrum in het centrum van Seoel, toen de aanval met een keukenmes van ongeveer 25 centimeter gebeurde. De man stormde plots naar de ontbijttafel. Omstanders probeerden hem tevergeefs tegen te houden. Volgens YTN TV riep de dader: "Zuid- en Noord-Korea moeten herenigd worden". Hij zou ook geroepen hebben tegen de jaarlijkse militaire oefeningen die momenteel aan de gang zijn. YTN preciseerde dat de dader het mes in zijn mouw had verstopt.

Eerder veroordeeld

De aanvaller, de 55-jarige activist Kim Young-man, werd overmeesterd, gearresteerd, en voor ondervraging weggevoerd. Op beelden die onder meer via Twitter werden verspreid is te zien dat de ambassadeur in ieder geval geraakt werd aan hand en gezicht, maar dat hij wel nog op eigen kracht zijn auto bereikte. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Lippert was voordien onderminister voor Defensie.

Momenteel houden de VS en Zuid-Korea hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen, die door Noord-Korea bestempeld worden als "een voorbereiding op de invasie".

De 55-jarige aanvaller wordt omschreven als een extremistisch Koreaans nationalist. Hij heeft in 2010 de Japanse ambassadeur met stenen hebben gekogeld, en werd daarvoor veroordeeld.

(RR)

Mark Lippert (42), die pas vorig jaar in Zuid-Korea werd aangesteld, was volgens plaatselijke media aanwezig op een een ontbijtvergadering in het Sejong-centrum, een kunstencentrum in het centrum van Seoel, toen de aanval met een keukenmes van ongeveer 25 centimeter gebeurde. De man stormde plots naar de ontbijttafel. Omstanders probeerden hem tevergeefs tegen te houden. Volgens YTN TV riep de dader: "Zuid- en Noord-Korea moeten herenigd worden". Hij zou ook geroepen hebben tegen de jaarlijkse militaire oefeningen die momenteel aan de gang zijn. YTN preciseerde dat de dader het mes in zijn mouw had verstopt.De aanvaller, de 55-jarige activist Kim Young-man, werd overmeesterd, gearresteerd, en voor ondervraging weggevoerd. Op beelden die onder meer via Twitter werden verspreid is te zien dat de ambassadeur in ieder geval geraakt werd aan hand en gezicht, maar dat hij wel nog op eigen kracht zijn auto bereikte. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht. Lippert was voordien onderminister voor Defensie.Momenteel houden de VS en Zuid-Korea hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen, die door Noord-Korea bestempeld worden als "een voorbereiding op de invasie".De 55-jarige aanvaller wordt omschreven als een extremistisch Koreaans nationalist. Hij heeft in 2010 de Japanse ambassadeur met stenen hebben gekogeld, en werd daarvoor veroordeeld. (RR)