Dit is het zoveelste geval in de VS waarbij een zwarte door witte agenten werd neergeschoten en er geen vervolging komt.

De feiten dateren van 22 november 2014. Er werd een noodoproep geplaatst omdat iemand met een pistool in een vrij druk park van Cleveland rondliep. De oproeper had het over mogelijk een kind, en mogelijk een neppistool, maar die elementen werden niet doorgegeven aan de agenten. Twee agenten kwamen ter plekke, en openden vrijwel onmiddellijk het vuur.

Tim Loehmann, een jonge agent, die de dodelijke schoten afvuurde, en zijn partner, Frank Garmback, verklaarden dat Rice er veel ouder uitzag dan 12 en dat hij naar het (speelgoed)wapen in zijn broekband had gegrepen. Daarom had men geschoten.

De twee agenten hadden nagelaten medische hulp op te trommelen nadat de schoten waren afgevuurd.

'Tragedie maar geen misdrijf'

Een Grand Jury in Cleveland, een volksjury die moet oordelen of er grond is voor een proces, heeft nu beslist dat er geen vervolging komt. Volgens de procureur, Timothy McGinty, oordeelde men dat de agenten "redelijk" hadden gehandeld.

"De dood van Tamir Rice was een absolute tragedie, maar geen misdrijf, volgens de wetten die ons binden", aldus McGinty.

De buiten vervolging stelling van de agenten volgt op gelijkaardige gevallen in onder meer Ferguson (waar Michael Brown werd doodgeschoten door een agent) en Staten Island (waar Eric Garner een wurggreep van een agent niet overleefde). Telkens sprak een Grand Jury de agent in kwestie vrij.

'Ongehoord'

De familie van Tamir Rice, die even voor de bekendmaking van het vonnis door McGinty van de uitslag op de hoogte was gebracht, reageerde in een mededeling verbolgen, "triest en ontgoocheld, maar niet verrast".

"Het is al maanden duidelijk dat procureur Timothy McGinty het proces met de Grand Jury misbruikte en manipuleerde om een stemming tegen inbeschuldigingstelling te orkestreren. Ook al toont de video dat de politie Tamir binnen de seconde neerschoot, huurde McGinty zogenaamde experts in die de onschuld van de agenten moesten aannemelijk maken en aan de Grand Jury vertellen dat hun gedrag redelijk en gerechtvaardigd was. Dat is ongehoord en hogelijk misplaatst".

Dit is het zoveelste geval in de VS waarbij een zwarte door witte agenten werd neergeschoten en er geen vervolging komt.De feiten dateren van 22 november 2014. Er werd een noodoproep geplaatst omdat iemand met een pistool in een vrij druk park van Cleveland rondliep. De oproeper had het over mogelijk een kind, en mogelijk een neppistool, maar die elementen werden niet doorgegeven aan de agenten. Twee agenten kwamen ter plekke, en openden vrijwel onmiddellijk het vuur. Tim Loehmann, een jonge agent, die de dodelijke schoten afvuurde, en zijn partner, Frank Garmback, verklaarden dat Rice er veel ouder uitzag dan 12 en dat hij naar het (speelgoed)wapen in zijn broekband had gegrepen. Daarom had men geschoten.De twee agenten hadden nagelaten medische hulp op te trommelen nadat de schoten waren afgevuurd.Een Grand Jury in Cleveland, een volksjury die moet oordelen of er grond is voor een proces, heeft nu beslist dat er geen vervolging komt. Volgens de procureur, Timothy McGinty, oordeelde men dat de agenten "redelijk" hadden gehandeld."De dood van Tamir Rice was een absolute tragedie, maar geen misdrijf, volgens de wetten die ons binden", aldus McGinty.De buiten vervolging stelling van de agenten volgt op gelijkaardige gevallen in onder meer Ferguson (waar Michael Brown werd doodgeschoten door een agent) en Staten Island (waar Eric Garner een wurggreep van een agent niet overleefde). Telkens sprak een Grand Jury de agent in kwestie vrij.De familie van Tamir Rice, die even voor de bekendmaking van het vonnis door McGinty van de uitslag op de hoogte was gebracht, reageerde in een mededeling verbolgen, "triest en ontgoocheld, maar niet verrast". "Het is al maanden duidelijk dat procureur Timothy McGinty het proces met de Grand Jury misbruikte en manipuleerde om een stemming tegen inbeschuldigingstelling te orkestreren. Ook al toont de video dat de politie Tamir binnen de seconde neerschoot, huurde McGinty zogenaamde experts in die de onschuld van de agenten moesten aannemelijk maken en aan de Grand Jury vertellen dat hun gedrag redelijk en gerechtvaardigd was. Dat is ongehoord en hogelijk misplaatst".