VRT-ploeg kortstondig opgepakt in Caïro

De Egyptische politie heeft een televisieploeg van de VRT gedurende meer dan een uur opgepakt in Caïro.

De VRT-ploeg was aan het filmen in de hoofdstad Caïro, maar beschikte niet over de nodige toestemming om beelden te schieten. De journalisten werden naar een politiepost gebracht.

Omdat de noodtoestand geldt in Egypte, is het voor televisieploegen verboden om zonder toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken te filmen. De Belgische ambassade in Caïro had aan de VRT-mensen gezegd dat vragen stellen aan de mensen in de straat geen probleem was. De VRT-ploeg is in het kielzog van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) naar Egypte afgereisd.

Verbale aanval

“We waren nauwelijks twee minuten aan het filmen toen een persoon in uniform naar ons kwam en ons verbaal aanviel”, aldus journaliste Inge Vrancken. “We zijn gevlucht naar de wagens, maar omdat we geblokkeerd zaten in de files kon een twintigtal mannen het voertuig omsingelen. De man in uniform duwde uiteindelijk onze chauffeur opzij, nam het stuur en reed met ons naar de politiepost”, aldus de journaliste.

De tv-ploeg, de chauffeur en hun Arabisch-sprekende begeleider hebben er meer dan een uur doorgebracht. Na interventie van de defensieattaché bij de Belgische ambassade en de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Reynders werden ze vrijgelaten.

De Egyptische politie zei achteraf dat het probleem niet lag bij de televisieploeg, maar bij hun chauffeur, die de nodige documenten niet had. De ploeg kreeg al hun materiaal terug. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content