Het brein achter de feministische protestbeweging Femen is een man. De Oekraïner Viktor Svjatski laat zich bovendien misprijzend uit over de leden van zijn organisatie. Dat blijkt uit een Australische documentaire die in première gaat op het filmfestival van Venetië.

Formeel geldt Viktor Svjatski als een 'adviseur' van de feministische organisatie, maar in de film Oekraïne is geen bordeel wordt hij behalve als de oprichter ook als de leider van de groep geportretteerd. Volgens de 28-jarige documentairemaakster Kitty Green kiest Vjatski persoonlijk de meest mediagenieke activistes uit om zo vaak mogelijk de pers te halen.

Seksistische uitspraken

In de documentaire doet Svjatski ook een aantal uitspraken die kwalijk kunnen zijn voor de reputatie van de protestgroep. Hij noemt de vrouwen in Femen labiel en beweert dat ze zich zonder zijn hulp nooit hadden kunnen ontwikkelen tot succesvolle activistes. Bij Femen is nu te horen dat de groep intussen heeft gebroken met Svjatski.

De vrouwen van Femen kwamen de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws vanwege hun opzienbarende protestacties met blote borsten. De Australische filmmaakster Kitty Green trok gedurende een jaar op met vier leden van de actiegroep. (YD)

Het brein achter de feministische protestbeweging Femen is een man. De Oekraïner Viktor Svjatski laat zich bovendien misprijzend uit over de leden van zijn organisatie. Dat blijkt uit een Australische documentaire die in première gaat op het filmfestival van Venetië.Formeel geldt Viktor Svjatski als een 'adviseur' van de feministische organisatie, maar in de film Oekraïne is geen bordeel wordt hij behalve als de oprichter ook als de leider van de groep geportretteerd. Volgens de 28-jarige documentairemaakster Kitty Green kiest Vjatski persoonlijk de meest mediagenieke activistes uit om zo vaak mogelijk de pers te halen.Seksistische uitsprakenIn de documentaire doet Svjatski ook een aantal uitspraken die kwalijk kunnen zijn voor de reputatie van de protestgroep. Hij noemt de vrouwen in Femen labiel en beweert dat ze zich zonder zijn hulp nooit hadden kunnen ontwikkelen tot succesvolle activistes. Bij Femen is nu te horen dat de groep intussen heeft gebroken met Svjatski.De vrouwen van Femen kwamen de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws vanwege hun opzienbarende protestacties met blote borsten. De Australische filmmaakster Kitty Green trok gedurende een jaar op met vier leden van de actiegroep. (YD)