Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die behoren tot de militaire coalitie die de Jemenitische regering steunt, staan achter die onderhandelingen, zei Mattis. De Jemenitische overheid had eerder al bevestigd te zullen deelnemen aan door de VN bemiddelde vredesgesprekken. Wel stelde de overheid ook dat Houthi-rebellen onder druk moeten worden gezet om onvoorwaardelijk deel te nemen.

In Jemen strijdt de regering in ballingschap van de internationaal erkende president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi tegen door Iran ondersteunde Houthi-rebellen, die grote delen van het noorden onder controle hebben, waaronder de hoofdstad Sanaa.

In Jemen strijdt de regering in ballingschap van de internationaal erkende president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi tegen door Iran ondersteunde Houthi-rebellen, die grote delen van het noorden onder controle hebben, waaronder de hoofdstad Sanaa. Sinds 2015 staat Saoedi-Arabië aan het hoofd van een coalitie van Arabische staten tegen de militie. Bij bombardementen kwamen al duizenden burgers om het leven. De opstandelingen vallen buurland Saoedi-Arabië geregeld aan met raketten. De Verenigde Naties beschouwen het conflict als de zwaarste humanitaire crisis van deze tijd.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die behoren tot de militaire coalitie die de Jemenitische regering steunt, staan achter die onderhandelingen, zei Mattis. De Jemenitische overheid had eerder al bevestigd te zullen deelnemen aan door de VN bemiddelde vredesgesprekken. Wel stelde de overheid ook dat Houthi-rebellen onder druk moeten worden gezet om onvoorwaardelijk deel te nemen.In Jemen strijdt de regering in ballingschap van de internationaal erkende president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi tegen door Iran ondersteunde Houthi-rebellen, die grote delen van het noorden onder controle hebben, waaronder de hoofdstad Sanaa. Sinds 2015 staat Saoedi-Arabië aan het hoofd van een coalitie van Arabische staten tegen de militie. Bij bombardementen kwamen al duizenden burgers om het leven. De opstandelingen vallen buurland Saoedi-Arabië geregeld aan met raketten. De Verenigde Naties beschouwen het conflict als de zwaarste humanitaire crisis van deze tijd.