Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aangekondigd in New York. Hij dankte Rusland en de Verenigde Staten voor het vredesinitiatief. 'We gaan naar Genève met een missie van de hoop', verklaarde hij volgens zijn woordvoerder.

Vrede

Het overleg moet een vreedzame overgang in Syrië mogelijk maken. Alle Syriërs moeten de garantie op veiligheid en vrede krijgen. Concreet doel is de vorming van een overgangsregering met volledige uitvoerende macht, waartoe ook het gezag over het Syrische leger en de veiligheidsdiensten behoort, verklaarde Ban Ki-moon.

'De VN-secretaris-generaal verwacht dat de Syrische vertegenwoordigers naar Genève komen met het duidelijk inzicht dat dat het doel is', luidt het in de VN-verklaring. Ze moeten bovendien 'het voornemen ernstig nemen om de oorlog te beëindigen'.

Ban Ki-moon riep tegelijkertijd alle 'regionale en internationale partners' op constructief mee te werken aan een oplossing voor het conflict. Daartoe behoort de invoering van een wapenstilstand en de garantie op toegang voor humanitaire helpers tot de noodlijdenden in Syrië.

100.000 doden

Het aanslepende conflict in Syrië, dat nu al 2,5 jaar duurt, heeft al aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost en dreigt over te slaan naar buurland Libanon.

Uit een nieuw rapport van de VN blijkt dat al 11.000 kinderen omkwamen door het oorlogsgeweld. Honderden zijn gedood door sluipschutters die hen bewust uitkiezen als doel. (Belga/KVDA)

Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aangekondigd in New York. Hij dankte Rusland en de Verenigde Staten voor het vredesinitiatief. 'We gaan naar Genève met een missie van de hoop', verklaarde hij volgens zijn woordvoerder. VredeHet overleg moet een vreedzame overgang in Syrië mogelijk maken. Alle Syriërs moeten de garantie op veiligheid en vrede krijgen. Concreet doel is de vorming van een overgangsregering met volledige uitvoerende macht, waartoe ook het gezag over het Syrische leger en de veiligheidsdiensten behoort, verklaarde Ban Ki-moon. 'De VN-secretaris-generaal verwacht dat de Syrische vertegenwoordigers naar Genève komen met het duidelijk inzicht dat dat het doel is', luidt het in de VN-verklaring. Ze moeten bovendien 'het voornemen ernstig nemen om de oorlog te beëindigen'. Ban Ki-moon riep tegelijkertijd alle 'regionale en internationale partners' op constructief mee te werken aan een oplossing voor het conflict. Daartoe behoort de invoering van een wapenstilstand en de garantie op toegang voor humanitaire helpers tot de noodlijdenden in Syrië.100.000 doden Het aanslepende conflict in Syrië, dat nu al 2,5 jaar duurt, heeft al aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost en dreigt over te slaan naar buurland Libanon.Uit een nieuw rapport van de VN blijkt dat al 11.000 kinderen omkwamen door het oorlogsgeweld. Honderden zijn gedood door sluipschutters die hen bewust uitkiezen als doel. (Belga/KVDA)