De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan de ambassadeurs van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzekerd dat de toekomst van de Syrische president Bashar al-Assad 'geen obstakel' is om een einde te maken aan het conflict. Dat heeft de Russische ambassadeur van de Verenigde Naties verklaard.

Trump, die de Syrische president eerder een 'slager' noemde, heeft maandag tijdens een lunchbijeenkomst met de 15 ambassadeurs van de veiligheidsraad verzekerd dat het aan het Syrische volk is om over Assads lot te beslissen, aldus de Russische ambassadeur Petr Iliichev. 'Hij heeft gezegd dat de toekomst van Assad geen obstakel is. Voor Trump is het niet belangrijk of hij blijft of of hij vertrekt. Wat belangrijk is, is het politieke proces, de stopzetting van het bloedvergieten, de vijandelijkheden. Dus zal het volk beslissen.'

AFP
© AFP

De Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley verklaarde na de chemische aanval - die leidde die tot een Amerikaans bombardement op een doelwit van het Syrische regime -nog dat de vrede in Syrië niet mogelijk is onder Assad.

De Britse ambassadeur Matthew Rycroft heeft op zijn beurt begrepen dat Trumps beleid rond Syrië 'politieke discussies impliceert die zullen leiden tot een transitie wanneer Assad niet meer aan macht is'.

De Syrische vredesonderhandelingen onder toezicht van de VN zitten momenteel muurvast, omdat de oppositie eist dat de president vertrekt vooraleer er een vredesakkoord komt. Rusland, een bondgenoot van het Assad-regime, eist dan weer dat er verkiezingen worden georganiseerd in het kader van een politieke transitie.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan de ambassadeurs van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzekerd dat de toekomst van de Syrische president Bashar al-Assad 'geen obstakel' is om een einde te maken aan het conflict. Dat heeft de Russische ambassadeur van de Verenigde Naties verklaard. Trump, die de Syrische president eerder een 'slager' noemde, heeft maandag tijdens een lunchbijeenkomst met de 15 ambassadeurs van de veiligheidsraad verzekerd dat het aan het Syrische volk is om over Assads lot te beslissen, aldus de Russische ambassadeur Petr Iliichev. 'Hij heeft gezegd dat de toekomst van Assad geen obstakel is. Voor Trump is het niet belangrijk of hij blijft of of hij vertrekt. Wat belangrijk is, is het politieke proces, de stopzetting van het bloedvergieten, de vijandelijkheden. Dus zal het volk beslissen.'De Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley verklaarde na de chemische aanval - die leidde die tot een Amerikaans bombardement op een doelwit van het Syrische regime -nog dat de vrede in Syrië niet mogelijk is onder Assad. De Britse ambassadeur Matthew Rycroft heeft op zijn beurt begrepen dat Trumps beleid rond Syrië 'politieke discussies impliceert die zullen leiden tot een transitie wanneer Assad niet meer aan macht is'.De Syrische vredesonderhandelingen onder toezicht van de VN zitten momenteel muurvast, omdat de oppositie eist dat de president vertrekt vooraleer er een vredesakkoord komt. Rusland, een bondgenoot van het Assad-regime, eist dan weer dat er verkiezingen worden georganiseerd in het kader van een politieke transitie.