Robert Gates, in het verleden VS-minister van Defensie, hield zijn pleidooi op de jaarlijkse algemene vergadering in Atlanta. "We moeten omgaan met de wereld zoals hij is, en niet zoals we misschien zouden willen dat hij is", aldus Gates. Hij zei dat de scoutsbeweging van binnenuit moet veranderen, zoniet zal ze hiertoe verplicht worden door de rechtbanken. Gates wees op de "sociale, politieke en juridische veranderingen die de Verenigde Staten de jongste jaren hebben ondergaan".

Conservatieve kerken

Er wordt al jaren gediscussieerd over de kwestie. Voorstanders van gelijke rechten voor homoseksuelen hebben ook al meermaals geprotesteerd. Maar de macht van de conservatieve kerken is groot binnen de Amerikaanse scoutsbeweging. Zo is de Mormoonse kerk de grootste sponsor van BSA. Sinds begin vorig jaar mogen jonge homoseksuelen al lid worden van de scouts, wat voordien gedurende twintig jaar expliciet verboden was. Maar voor de leiders geldt het verbod nog altijd.

Voor Gates is de situatie "onhoudbaar" geworden. Hij wil "snel" actie, maar de kwestie zou niet meer op de algemene vergadering worden beslist.

(Belga/RR)

Robert Gates, in het verleden VS-minister van Defensie, hield zijn pleidooi op de jaarlijkse algemene vergadering in Atlanta. "We moeten omgaan met de wereld zoals hij is, en niet zoals we misschien zouden willen dat hij is", aldus Gates. Hij zei dat de scoutsbeweging van binnenuit moet veranderen, zoniet zal ze hiertoe verplicht worden door de rechtbanken. Gates wees op de "sociale, politieke en juridische veranderingen die de Verenigde Staten de jongste jaren hebben ondergaan". Er wordt al jaren gediscussieerd over de kwestie. Voorstanders van gelijke rechten voor homoseksuelen hebben ook al meermaals geprotesteerd. Maar de macht van de conservatieve kerken is groot binnen de Amerikaanse scoutsbeweging. Zo is de Mormoonse kerk de grootste sponsor van BSA. Sinds begin vorig jaar mogen jonge homoseksuelen al lid worden van de scouts, wat voordien gedurende twintig jaar expliciet verboden was. Maar voor de leiders geldt het verbod nog altijd. Voor Gates is de situatie "onhoudbaar" geworden. Hij wil "snel" actie, maar de kwestie zou niet meer op de algemene vergadering worden beslist. (Belga/RR)